Teodor Peterson om att hitta den optimala mästerskapsvikten

Uppdaterad
Publicerad

Inför OS i Sotji insåg längdåkaren Teodor Peterson att han måste göra någonting mer för att den tuffa sprintbanan, med den tunga stigningen på slutet, skulle bli ”hans” backe.

Med sämre syreupptagningsförmåga än konkurrenterna blev kroppsvikten en faktor att titta på.

Det blev två medaljer under OS i Sotji 2014 för Teodor Peterson. Det var ett mästerskap där han inför spelen för första gången hade som strategi att gå ner i vikt.

– Då insåg jag att jag kommer behöva bli lite lättare. Min svårighet som skidåkare, ända sedan jag var liten, har alltid varit mitt syreupptag, som inte är där man önskar att en skidåkares syreupptag är, säger Teodor Peterson.

Vinterstudion

– Tittar man på testvärdet, går jag ner tre-fyra kilo, så blir det betydligt bättre för mig, fortsätter han.

Det finns risker

Det är viktigt att gå ner i vikt på rätt sätt. Tappar man muskelmassa istället för fettvävnad kan prestationsförmågan bli sämre.

Det finns också risk att man kan hamna i en ätstörningsproblematik och skulle man drabbas av näringsbrist ökar risken för benskörhet, framför allt hos kvinnor.

– Det är en balansgång och den är svår, berättar landslagsläkare Per Andersson.

Det är lätt att ta den här genvägen, men där har vi sett otaliga fall där man fått en tillfällig prestationsökning, men sen också fått negativa konsekvenser av det, säger han.

Se reportaget i spelaren ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet