Teodor Peterson, Stina Nilsson och Charlotte Kalla. Foto: BILDBYRÅN

Teodor Peterson: ”Tjejerna åkte fortare än oss och då blir deras inkomst högre”

Uppdaterad
Publicerad

Av de åtta idrotter vi undersökte var längdskidåkning tillsammans med simning, friidrott och alpint de idrotter där kvinnornas inkomst var högre än männens under 2016. Vi träffade några av landslagets åkare för att höra hur de ser på ekonomisk jämställdhet inom längdskidåkning.

– Det är väl inte så konstigt om man tittar på resultaten förra året. Våra inkomster styrs väldigt mycket av hur det går i spåret och längdskidåkning är en relativt jämställd idrott på det sättet att man tjänar lika mycket om man vinner en världscuptävling. Då blir ju inkomsten högre om man åker fort och förra säsongen åkte tjejerna fortare än vad vi gjorde, säger Teodor Peterson till SVT Sport.

Skulle du säga att längdskidor sticker ut kring det jämställda, lika villkor osv?

Idrottslöner

Ja kring det sportsliga kring ekonomiska bitar tycker jag det. Sedan kring ledare, vallateam osv har vi en bit kvar till 50-50 mellan kvinnor och män. Men kring ekonomisk ersättning för resultat och från förbundet är det lika och har varit det ända sedan jag började i landslaget för 10 år sedan, säger Emil Jönsson till SVT Sport.

– De åren Emil åker bättre tjänar han mer och de åren jag åker bättre tjänar jag mer, så sett över tid blir det rätt lika. Men det är stor skillnad på att vinna en tävling mot att komma runt 10:e plats, så det gäller att vara med där framme om det ska bli några pengar, säger Anna Haag till SVT Sport.

Så här gjorde vi undersökningen:

Totalt efter ett urval ur respektive idrotts landslagstrupp undersöktes i Sverige 143 idrottare. Vi lyckades få fram någon inkomstuppgift på 108 av dem.

Inkomster för idrottare skrivna i Sverige kommer från Skatteverket. Det handlar då om idrottarnas taxerade inkomster från tjänst.

För de idrottsmän som är folkbokförda utomlands har vi fått samla in uppgifter från annat håll. Några har själva uppgett vad de har tjänat på sin idrott före skatt.

Ishockey:

Herrarnas inkomstuppgifter kommer från NHL och det är deras bruttolön före skatt.

Damernas inkomstuppgifter kommer från Skatteverket och det är deras taxerade inkomst av tjänst. Eventuell inkomst från annat arbete, bidrag och/eller sponsorer kan vara inkluderat i den taxerade inkomstuppgiften från Skatteverket.

Fotboll:

Herrarnas uppgifter kommer från https://nyheter24.se/sport/894828-sa-mycket-tjanar-de-svenska-landslagsspelarna och det är deras bruttolön före skatt.

Damernas inkomstuppgifter kommer från Skatteverket och det är deras taxerade inkomst av tjänst. Eventuell inkomst från annat arbete, bidrag och/eller sponsorer kan vara inkluderat i den taxerade inkomstuppgiften från Skatteverket.

Golf:

Damernas och herrarnas uppgifter över inspelade prispengar kommer från Golfförbundet.

Alpint, Friidrott, Skidskytte, Längdskidor och Simning:

Damernas och herrarnas inkomstuppgifter kommer från Skatteverket och det är deras taxerade inkomst av tjänst. Eventuell inkomst från annat arbete, bidrag och/eller sponsorer kan vara inkluderat i den taxerade inkomstuppgiften från Skatteverket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Idrottslöner

Mer i ämnet