Therese Johaug: ”Så less på det här jävla målet”

Uppdaterad
Publicerad

”Jag är så less på det här jävla målet! Det var bara en läppsalva!” orden är Therese Johaugs egna bara någon minut efter hon fått beskedet om dopningsavstängningen. I nygjorda dokumentären ”Therese Johaug – dopningsdomen” får man följa Johaug och hennes nära tiden efter det positiva testet, över förhören och till den fällande domen.

Dokumentären är gjord för norska TV2 men sänds även av SVT. Under några intensiva månader följer man Therese Johaug, famiiljen, advokaterna och pojkvännen Nils Jakob Hoff. Sambon som är roddare på elitnivå berättar i en scen som korsklipps med Johaugs egna ord om vad som hände efter beskedet om det positiva dopningstestet från antidoping Norge.

Nils Jakob Hoff (NJH): – När jag kom in på gården hörde jag en massa skrik. Det lät som ett riktigt praktgräl.

Therese Johaug (TJ):  – Jag minns bara hur jag stod och skakade och skrek i hallen.

NJH: – Sen fattade jag vems röst det var, och att den kom från vår lägenhet. Då tänkte jag att det måste vara nån i hennes eller min familj som hade dött. Jag sprang uppför trapporna och in i lägenheten... Hon stod i hallen.

TJ: – Det enda jag sa var: ”Jag har inte gjort nåt fel!” Han sa bara: ”Ta det lugnt, det vet jag att du inte har.”

NJH: – Jag hade en helt förtvivlad människa framför mig. Hon kunde bara inte... Det hade svartnat totalt. Hon förstod inte vad som hände. Hon förstod inte hur det kunde hända, och var rädd och helt förkrossad.

Dokumentären är mycket sparsmakad vad gäller kritiska frågor till människorna runt Johaug och kan för en utomstående publik ses som en partsinlaga från de som anser Johaug oskyldig. Dock låter man även flera av de journalister som granskat fallet och åklagaren komma till tals.

Unika bilder kommer från stunden när Johaug får reda på den 13 månader långa avstängningsdomen. Hon sitter då i stugan i Sjusjön tillsammans med pojkvännen Nils Jakob Hoff och brodern tillika träningskamraten Karstein när samtalet kommer från hennes advokat Christian Hjort ringer.

”Hej, det är Christian. Jag har just fått beslutet. Det blev 13 månader. Jag skickar det till dig och ringer om tio minuter”  säger Hjort medan kamerorna zoomar in Johaug.

Den norska skidstjärnan reagerar känslosamt, först med uppgivna skratt och sedan tårar.

”Jag är så less på det här jävla målet! Det var bara en läppsalva!”, säger Johaug strax därefter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.