Foto: Bildbyrån

Johaugs första uttalande: ”Jag tar det hårt”

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagsförmiddagen kom beskedet: Antidoping Norge är klara med sin inledande utredning och stänger av Therese Johaug i väntan på dom. ”Jag tar det hårt”, säger hon i ett första uttalande.

Johaug stängdes inte av direkt efter det positiva provet för en anabol steroid, så som är praxis i Sverige. Men nu har Antidoping Norge tagit beslutet att stänga av henne i väntan på dom, inledningsvis i två månader.

– Jag tar det här hårt, men förhåller mig till det. Nu koncentrerar jag mig på det som är viktigast, att jobba för att bli helt frikänd. Jag ser fram emot en grundlig och full behandling av saken så snabbt som möjligt, säger Johaug i ett pressmeddelande från norska skidförbundet.

Johaug har tidigare sagt nej till att stänga av sig själv frivilligt, eftersom det skulle innebära ett erkännande av skuld, men kommer inte att överklaga beslutet att nu stänga av henne tillfälligt.

Antidoping Norges åtalsnämnd stänger av henne för att de menar att hon inte kan anses vara utan skuld.

– Det håller vi inte med om, men det är en värdering som åtalsnämnden har gjort innan alla delar av saken är belysta. Detta handlar om den inledande behandlingen av saken. Vi står fast vid att Therese är oskyldig i den här saken, och vi koncentrerar oss nu på att få belyst alla faktiska förhållanden inom en rättslig ram, säger hennes advokat Christian B. Hjort till TV2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer