Foto: Bildbyrån

Tolv personer misstänkta i skidskytteskandalen

Uppdaterad
Publicerad

Fallet kring IBU:s ordförande Anders Besseberg fortsätter att eskalera. Den österrikiska polisen bekräftar nu att totalt tolv personer misstänks för antingen dopning eller korruption. Vissa av dessa personer kan även vara utövare.

Enligt uppgifter från Wada ska Internationella skidskytteförbundets (IBU) ordförande och generalsekreterare, Anders Besseberg och Nicole Resch, ha fått betalt för att skydda dopade idrottare. Det resulterade till polisrazzior i både Norge och Österrike.

Nu misstänks tio av de tolv personerna för det polisen kallar ”dopningsbedrägeri”. De andra två för korruption, bekräftar österrikisk polis för NRK.

Det är inte officiellt vilka utövare det handlar om eller vilken nationalitet de tillhör men den österrikiska polisen har tidigare meddelat att både ryska idrottare och ledare är bland de som undersökts i fallet.

– Två av personerna är endast misstänkta för korruption då de mottagit mutor för att inte genomföra sina arbetsuppgifter på ett korrekt sätt, skriver Maschl-Clausen i ett mejl till NRK.

Det är sedan tidigare även känt att Besseberg misstänks för ekonomisk brottslighet efter att ha dolt 65 dopningsfall. Han själv har däremot avvisat alla påståenden kring att han varit inblandad men har nu klivit åt sidan från sin roll i Wadas styrelse.

– Det ställer jag mig helt oförstående till. Det sade jag också i ett förhör i går. Jag har inte tagit emot en krona, en euro eller en dollar från någon ryss, säger Besseberg till NRK.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer