Tove Alexandersson tog emot bragdguldet i alperna 2019. Foto: TT

Tove Alexandersson tog första segern i nya sporten

Uppdaterad
Publicerad

Orienterings- och skidorienteringsstjärnan Tove Alexandersson skördar nya framgångar.

Hon tog i dag sin första världscupseger i hennes nya sport skidalpinism. Tävlingen avgjordes i Val Mortello i Italien.

– Nu sätter hon allt och fullständigt krossar sprinttävlingen, säger förbundskaptenen Rémi Français.

Tidigare har hon radat upp andra- och tredjeplatser. Det var lite oväntat att segern kom i sprint, disciplinen där Alexandersson inte haft lika stora framgångar i under säsongen.

Svenskan var överlägsen i tävlingen och hade de bästa tiderna i både kvarts- och semifinal innan hon växlade upp en nivå till i finalen och vann med hela fem sekunder. Marianne Fatton, Schweiz, kom tvåa och Emily Harrop, Frankrike, trea.

”Vi har sett på träningarna och under tävlingarna att Tove har den högsta kapaciteten om hon får till alla moment, nu sätter hon allt och fullständigt krossar sprinttävlingen. Extremt roligt att se och det känns extra bra inför VM”, säger förbundskapten Rémi Français i ett pressmeddelande.

VM går i Andorra 1–6 mars.

Det var förra vintern som Alexandersson inledde tävlandet i skidalpinism. Hon beslutade i somras att därför lägga ner satsningen på skidorientering.

ARKIV: Tove Alexanderssons uppvisning – säkrade nytt SM-guld (19 september 2021)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.