Charlotte Kallas personlige tränare Magnus Ingesson följde guldloppet med spänning. Foto: Bildbyrån

Tränarens oro vid Kallas guldryck: ”Gick hon för tidigt?”

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt klassiskt Kalla-ryck gav OS-guld på 15 kilometer skiathlon.

Då berättar hennes tränare om oron.

– Hon kom loss ganska lätt, tyckte jag. Men jag tänkte ändå ”fan, gick hon för tidigt?”, säger Magnus Ingesson till SVT Sport.

OS inledande skidlopp blev en nervkittlande historia. Det gjordes knappast något försök till ryck från någon – förrän Charlotte Kalla tog saken i egna händer och drog ifrån med tre kilometer kvar.

– Man är lite slut men naturligtvis glad för Charlotte, säger Ingesson när SVT Sport når honom och fortsätter:

OS i Pyeongchang 2018

– Allt har gått enligt plan men man vet aldrig förrän tävlingen är, och vilken form de andra är i. Men hon var stark i dag.

Rycket – en del av planen

Magnus Ingesson förklarar att segerrycket var en del av planen.

– Det var lite tanken, om hon kände sig pigg skulle hon försöka köra sista varvet. Höja tempot, inte vänta på en backe utan köra lite längre. Hon kom loss ganska lätt, tyckte jag, säger Ingesson och fortsätter:

– Men jag tänkte ändå ”fan gick hon för tidigt?” men det höll ju.

Kallas tränare: ”Jobbigt att stå på sidan”

Det var inte bara den delen av tävlingen som var planenlig. Den första halvan av loppet – de klassiska 7,5 kilometerna – hade det bestämts att Charlotte Kalla inte skulle släppa i väg någon.

– På klassiska delen gällde det bara att vara med, inte göra för mycket jobb men ändå ligga ganska långt fram så att man får en bra resa, säger Ingesson som sen fick det som kommer bli ett klassiskt ryck:

– Jag var i backen när hon ryckte. Det är jobbigt att stå på sidan faktiskt.

Förbundskaptenen hyllar Ebba Andersson

Samtidigt slutade 20-åriga Ebba Andersson fyra.

– Hon var pigg hela vägen och oerhört offensiv. Hon har gjort det helt helt fantastiskt. Det är verkligen imponerade av tjejen som inför loppet hade femma som bästa placering. Och går in i första distansen på OS och blir fyra, säger förbundskaptenen Rikard Grip som – naturligtvis – förstås hade ett ännu större ögonblick att glädjas åt:

– Det är klart att det är oerhört inspirerande som coach. Grädde på mosen är att vi får guldmedalj med oss hem.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

OS i Pyeongchang 2018

Mer i ämnet