Kalla klar SM-vinnare på tremilen

Uppdaterad
Publicerad

Charlotte Kalla vann tremilen och därmed sitt 28:e individuella SM-guld. Ebba Andersson utmanade men Kalla åkte felfritt och var aldrig hotad till segern.

– Det var en härlig fajt mot Ebba idag. Jag lyckades jobba ikapp henne, säger Kalla till SVT Sport.

En motiverad Charlotte Kalla gjorde ett klassiskt Kalla-lopp under riktigt fina väderförhållanden. Hon ledde tremilen från start till mål och var aldrig hotad till segern.

– Att få köra 30 km individuell start var något alldeles speciellt. Det var inspirerande att försöka få till åkningen, säger Kalla till SVT Sport.

Andersson försökte

Men de första tio kilometrarna var det en jämn kamp om SM-guldet mellan Kalla och Ebba Andersson. Tvåan Andersson försökte utmana Kalla och höll sig tidsmässigt nära till en början. Men Kalla verkade vara medveten om utmaningen och höll toppfart genom hela loppet.

– Jag fick skärpa till mig lite grann. Så här bekvämt kan jag inte ha det i resten av loppet, säger Kalla till SVT Sport.

Piteå-åkaren lade i en extra växel efter 20 kilometer när hon ledde med 30 sekunder före tvåan Andersson. Loppet kunde ha blivit jämnare om Andersson hade lyckats hålla sig på skidorna hela loppet. Hon föll nämligen snöpligt i början av loppet.

– Jag tycker jag gjorde ett godkänt lopp med tanke på fallet. Jag försökte åka skidor och det var en fröjd att tävla i såna här fina förhållanden, säger Andersson till SVT Sport.

SM-guld nummer 28

När Kalla åkte in i mål, med 44 sekunders marginal till tvåan Andersson, stod det klart att hon tagit sitt 28:e individuella SM–guld i karriären.

Bronsmedaljören Jonna Sundling var över två minuter långsammare än Kalla. Stina Nilsson, som tog brons i OS-tremilen i masstart, blev fyra. Nilsson distanserades med nästan fyra minuter av vinnaren.

Anna Haag gjorde sitt sista lopp i karriären och slutade på en femteplats.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.