Tygart vid en utfrågning om dopning i Paris 2013. Foto: TT.

Tung antidopningschef kräver stopp för Ryssland i vinter-OS

Uppdaterad
Publicerad

USA:s inflytelserike antidopningschef Travis Tygart, som såg till att Lance Armstrong åkte fast, är ännu en i raden som anser att Ryssland ska portas från vinter-OS i Pyeongchang.

– Det vore som att ge frikort för att ta sig ut från fängelset, säger Usada-chefen Tygart enligt the Observer.                  

Han är oroad för att Wada, som under ett styrelsemöte i Paris under söndagen väntas ta upp frågan, inte orkar stå emot IOK som enligt Tygart håller på att öppna vägen för ett ryskt deltagande.  

– Det skulle sända att fruktansvärt budskap att man kan fuska sig fram om man har politiskt inflytande.  

Wada ignorerade rysk visselblåsare

Tygart vill se samma procedur som inför OS i Rio 2016 där ryska deltagare fick ansöka om att få delta under neutral flagg om de kunde visa att de var rena.

Tygart reagerar starkt på att Wada inte kontaktade den ryske visselblåsaren, den förre chefen för rysk antidopning Gregorij Rodtjenkov, som befinner sig i ett vittnesskyddsprogram i USA efter att fått uppgifter om att hans självmord planerades i Ryssland, innan man nyligen friade 95 av 96 misstänkta ryska dopningsfall från vinter-OS i Sotji 2014.

28 nationella antidopningsorganisationer har krävt att Ryssland stoppas från vinter-OS på grund av det omfattande statsdirigerade dopningsprogrammet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.