Tysk seger gav Dahlmeier fjärde guldet

2 objekt

Laura Dahlmeier var redan före stafetten skidskytte-VM:s drottning. Efter att hon fört Tyskland till segern i stafetten över 4x6 km utökade hon på sin guldsamling till fyra av ädlaste valör. Hon blev dessutom den första skidskytt att ta medalj i tio VM-lopp på raken. Sverige gjorde sin bästa stafettinsats för säsongen och slutade sexa.

– Det är gigantiskt men jag vill understryka att vi har ett väldigt starkt lag, säger Dahlmeier till AP.

Laura Dahlmeier fick gå ut i ledning i snöyran och såg ut att defilera till guldet men två missade skott i det sista skyttet gav nerv. Hon gick ut bara fem sekunder före jagande Tjeckien och Gabriela Koukalova som hade Frankrike och Ukraina i släptåg. Koukalova tog överraskande slut och silver och brons gick till Ukraina (Olena Pidrusjna) och Frankrike (Marie Dorin Habert). Vanessa Hinz, Maren Hammerschmidt ochFranziska Hildebrandt var övriga deltagare i det tyska laget. 

Sverige med Mona Brorsson, Hanna Öberg, Emma Nilsson och Anna Magnusson var länge med i medaljkampen. När Magnusson gick ut på sista sträckan hade hon drygt 20 sekunder upp till medaljkampen men det var för tufft motstånd för att på allvar blanda sig i den striden. Men en sjätteplats är bra.

Anna Magnusson: ”Det var en revansch”

– Det var en revansch och vi nådde vårt mål. Jag tog en dag i går utan skytte för att rensa huvudet och var offensiv i dag. Hade gärna sluppit två bom men det var okej. Jag försökte jaga ikapp polskan så snabbt som möjligt och ligga med och spurta. Kul att jag kunde genomföra det, säger Anna Magnusson som spurtade hem sjätteplatsen före Polen.

Den svenska ledningen gladde sig åt ett steg i rätt riktning.

– Topp sex vare ju målet och i dag når de det. Bra att ha med sig till framtiden att göra bäst resultat vid VM, säger landslagstränaren Mattias Nilsson till SVT Sport.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.