Snowboardåkaren hedrar farfar – som flydde apartheid Foto: Peter Jonsson/SVT

Udda OS-satsning för att hedra farfar

Uppdaterad
Publicerad

Det är en ofta lång och krånglig väg till OS, men ingen så annorlunda som Anthon Boschs satsning. En göteborgare som tänker bli olympisk i Sydkorea – som sydafrikansk snowboardåkare. Dessutom av ett nobelt skäl.

– Jag gör det för att hedra min farfar, säger han på plats på VM i Sierra Nevada.

Det finns ändå en tydlig logik i både historien och hans val. Farfar hette Edmund Bosch, var sydafrikansk frihetskämpe som stred mot apartheid och tvingades bli politisk flykting.

En stor förebild för 20-årige Anthon, hans farfar dog för fyra år sedan, men då hade snowboardälskaren redan sen länge bestämt sig för att göra sin udda idrottsresa.

Han är uppvuxen i Göteborg, men kärleken till snön fick familjen med pappa Brian i spetsen att ta beslutet att flytta till Sälen för att ge då 14-årige Anthon chansen att utveckla sin idrottskarriär.

Och drömmen om att tävla för Sydafrika påverkade till och med hans skolval.

– Jag valde att börja gymnasiet i Norge, istället för Sverige för att inte få någon skuld. Men...vi är kompisar, jag känner alla dom svenska åkarna och kör mycket med dom, säger han efter ett Big Air-kval som slutade med en 18:e-plats i sitt heat efter två hopp där nåt varv saknades för att konkurrera om en finalplats.

Bra stöd från Sydafrika

Han har definitivt bra stöd av det sydafrikanska vintersportförbundet. Han får månadslön och annan uppbackning och känner uppskattningen för sin exotiska satsning.

– De är jätteglada för det. Det är inte så jättemånga som håller på med vintersporter därnere, så det blir ju en uppmärksamhet. Och mycket press!

Drömmen om OS lever stark. Han var i Pyeongchang och körde testtävlingar i november, blev 33:a i Big Air och ökar nu farten för att närma sig världstoppen. Och för att hedra farfars minne.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.