Nils Hanson, ansvarig utgivare för Uppdrag granskning. Foto: Bildbyrån och SVT

UG slår tillbaka mot SOK

Publicerad

”Oseriöst”. Så kallade SOK-basen Peter Reinebo Uppdrag Gransknings avslöjande om att en svensk manlig skidåkare misstänks för dopning. Nu svarar UG:s chef Nils Hanson på kritiken.

Enligt Uppdrag Granskning skulle den manlige svenske åkaren med nästan 100 procents säkerhet vara dopad. Uppgifter som starkt ifrågasattes av SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo.

  Det stämmer absolut inte, man kan inte dra de slutsatserna på provtagning under de här förutsättningarna, sade han.

Uppdrag Gransknings chef Nils Hanson är av en annan åsikt.

– Det är märkligt att SOK:s verksamhetschef ifrågasätter våra uppgifter eftersom de kommer från internationella skidförbundets egen databas. Det är alltså skidrörelsens egna värden som i programmet analyseras av skidrörelsens egna experter, säger Hanson.

– Argumentet att värdena skulle vara orsakade av sjukdom faller på att det bland annat rör sig om blodtester tagna inför stora tävlingar. Inte heller höghöjdsargumentet håller som förklaring.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer