USA:s hockedamer tränade i VM-arenan i Plymouth, Michigan, i december. Om två veckor startar turneringen men en tvist med USA:s hockeyförbund har rört upp känslorna. Foto: TT.

Ultimatumet för USA:s hockeydamer har gått ut

Uppdaterad
Publicerad

Sent i går kväll gick USA:s hockeyförbunds ultimatum ut för landets damhockeylandslag som just nu bojkottar VM-turneringen på hemmaplan i Michigan som startar 31 mars.

– Vi håller fast vid vår position, skriver spelarna i ett uttalande och vill bland annat förbättra de ekomomiska villkoren, uppger AP.

USA:s hockeyförbund uppger att de satsar 760 000 kronor på varje spelare där man räknar in ett sex månader långt läger, resor, mat, utrustning och  medicinska utgifter som ska täckas. I ren lön får spelarna runt 9 000 kronor under den sexmånadersperiod som föregår OS i Pyeongchang i februari 2018.

Vill ha ett mer täckande avtal

Spelarna vill ha ett avtal som täcker de 3,5 åren som är mellan OS-perioderna.

– Förbundet arbetar för att de spelare som är uttagna ska spela turneringen, säger en talesperson för USA Hockey.

Ett träningsläger inför VM ska enligt planen inledas på onsdag. Spelarna har för förhandlingar med förbundet i 14 månder utan att det gett resultat. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.