Scott Blackmun. Foto: TT Nyhetsbyrån

USA:s olympiska kommitté: Idrottarna får säga sin åsikt

Uppdaterad
Publicerad

Fler och fler röster höjs efter Donald Trumps utspel, där han tycker att spelare som knäböjer vid den amerikanska nationalsången spelas vid amerikanska idrottsevenemang, ska sparkas.

Senast i raden är USA:s olympiska kommitté.

– Vår inställning är ganska tydlig, vi erkänner idrottarnas rätt att uttrycka sig, säger Scott Blackmun, vd i USA:s olympiska kommitté, i ett uttalande.

Kommentarerna följde under måndagen i kölvattnet av solidaritetshändelserna bland NFL-spelarna och president Donald Trumps arga ståndpunkt att knäböja under nationalsången.

USA:s olympiska kommitté säger att idrottarna har rätt att uttrycka sig under spelen, även om de olympiska reglerna förbjuder politiska protester.

Förra året hedrade USA:s olympiska kommitté Tommie Smith och John Carlos vars höjda knytnävar i samband med prisutdelningen vid OS 1968 är en av de främsta i världshistorien när det gäller sportprotester.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.