• Viktigt meddelande:

    Viktigt meddelande till allmänheten i Södertälje i Södertälje kommun, Stockholms län. Det brinner i en industrilokal med kraftig rökutveckling till följd. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. För mer information lyssna på Sveriges Radio P4 Stockholm.

Foto: Bildbyrån

Ustiugovs tränare: ”En stor skandal”

Uppdaterad
Publicerad

I dag kom beskedet att den starke medaljkandidaten Sergej Ustiugov inte får tävla i OS i Pyeongchang. Han finns inte med på listan över ryska idrottare som får tävla under olympisk flagg. Nu rasar ryssens tränare i en intervju med SVT Sport.

– De har ingenting. Det är en stor skandal – det är galet, säger Markus Cramer.

Cramer fick idag beskedet som kablades ut av AP att hans åkare inte finns med på den lista av idrottare som får tävla under neutral flagg i OS. Och tränaren är helt oförstående till det hela.

– Jag kan inte förklara det som hänt idag. Jag vet inte riktigt vad som händer, om beskedet är slutgiltigt eller inte. Jag läste i tyska medier att IOK inte ger några svar kring detta. Ännu en gång förstår vi inte vad IOK har bestämt angående ryssarna, säger Cramer som är frustrerad över att han inte fått något besked om varför IOK gjort som de gjort.

– Ustiugov har gjort många dopningstester, han har inga positiva test han var inte på någon lista från Sotji.

– Han gjorde tre tester i Toblach på 24 timmar. Vad mer kan vi göra? När IOK bestämmer något annat är det en stor skandal – det är galet, säger Cramer, som tror att det hela är politik och ser det som kollektiv bestraffning.

”Det var jobbigt att berätta”

Hur reagerade Ustiugov på nyheten?

– Vi spenderade dagen tillsammans i Seefeld och tränade, när jag kom tillbaka såg jag många missade samtal på min telefon – då förstod jag att något hade hänt. Sedan pratade jag med Sergej – du kan ju ana vad han sa till mig.

Vad sa Ustiugov till dig?

– Han såg att jag pratade i telefon, han frågade direkt om det var dåliga nyheter – det var jobbigt att berätta för honom.

Tror du att han kommer få starta i OS?

– Vi hoppas och tror att det här inte är slutgiltigt. Vi försöker göra träningen inför OS så bra som möjligt. Men det är inte lätt att ha fokus på träningen, men vi försöker. Planen var att åka till Sydkorea den 2 februari.

Ustiugov åker båda loppen i helgen i världscupen i Seefeld.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.