”Vasaloppet är som VM för oss i långloppscupen”

Uppdaterad
Publicerad

Klockan 08.00 går starten för det 93:e Vasaloppet med 15 800 anmälda deltagare. Bland elitåkarna rankas tävlingen som den största av alla.

– Detta är VM för oss som åker långloppscupen, det största vi kan vara med på och huvudmålet för många, säger fjolårssegraren John Kristian Dahl till SVT Sport.

Norrmannen John Kristian Dahl var länge osäker till start på grund av en ryggskada. Men under morgonen gav teamchefen Berhard Rönning beskedet att fjolårssegraren kan starta.

– Han testade under uppvärmningen och det kändes okej, säger han till SVT Sport.

Vasaloppet

De senaste fyra åren har det blivit norsk seger på herrsidan i Vasaloppet och flera av de norska åkarna har visat fin form så här långt under säsongen.

Allra bäst har det gått för 35-åriga Tord Asle Gjerdalen som toppar Ski Classics efter tre segrar och pallplats i samtliga lopp han kört efter prologen i november.

Totalledaren vill dock inte se sig själv som någon förhandsfavorit i Vasaloppet.

– Jag har fyra stycken som jag ser som favoriter som jag ska slå, säger Gjerdalen med ett leende och framhåller kvartetten Nygaard, Dahl, Eliassen och Aukland som starka segerkandidater.

Petter Eliassen vann hela Ski Classisc ifjol och knep 2015 karriärens första Vasaloppsseger efter en jämn fajt med Anders Aukland på upploppet. Eliassen har varit sjuk och är fortfarande inte 100 procent kry och tar beslut först timmarna innan start om han kommer att köra eller ej.

Aukland vill tillbaka till pallen

Anders Aukland är en av de främsta åkarna genom alla tider i Vasaloppet sett till topp 3-placeringar. Anders vann Vasaloppet 2004 och har dessutom två andraplatser och två tredjeplatser hittills.

– Målsättningen är att vara med och vinna loppet och vara på pallen, det är det som räknas i långlopp. Vasaloppet är den tävlingen där man helst vill gå fortast, säger Aukland till SVT Sport.

Prognosen talar för fina förhållanden under söndagen och det är bäddat för en spännande tävling med flera aspiranter på toppplaceringarna.

– Det ser ut att bli väldigt fina förhållanden med snabba och hårda spår. Jag lyckades bli tvåa ifjol och det vore kul att klara något liknande i år, jag är spänd och nervös inför start, berättar Stian Hoelgaard för SVT Sport.

Norgren jagar första Vasaloppssegern

Tjeckiskan Katerina Smutna vann Vasaloppet ifjol och kommer till Sälen med fem raka långloppssegrar i ryggen men Britta Johansson Norgren leder i totalen.

Johansson Norgren var tvåa här förra året och hoppas nu på nytt kunna vara med och fajtas om en pallplats.

– Jag har väntat på det här ett helt år nu så det är skönt att det äntligen är dags. Men samtidigt kryper nerverna på och när man närmar sig känner man sig plötsligt mindre förberedd än vad man gjorde för en vecka sen, säger Britta Johansson Norgren till SVT Sport.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vasaloppet

Mer i ämnet