”Vi är på en bättre nivå än på många år”

.
Foto: BILDBYRÅN

Damlandslaget har precis avslutat den alpina minitouren i Australien och Nya Zeeland.

– Överlag så har tjejerna gjort en riktigt bra insats här nere och det tar vi med oss nu, säger alpina damchefen Lars Melin.

Det har varit många fina svenska framgångar under det nästan fyra veckor långa tränings- och tävlingslägret i Australien och Nya Zeeland. Bäst har det gått för damerna och Sara Hector. På åtta tävlingar vann hon hälften, sen en tredjeplats, två fjärde och en femte. Tre segrar i storslalom och en i slalom.

– Sara har gjort en väldigt stabil insats och det ser bra ut. Sen har vi verkligen fått igång Nathalie Eklund och Estelle Alphand som nu har tagit viktiga FIS-poäng inför vintern, säger Melin

Ja, det är många som är nyfikna på Estelle Alphand som nu i vinter kör för det svenska landslaget. Hon tog ju hem två segar på touren.

– Estelle har stor potential. Som åkare är hon orädd men hon har haft en tendens att köra ur ganska ofta. Vi försöker att få henne att bli mer taktisk i sin åkning och det är på gång.

Hur bra kan hon bli? Är det en topp-tio-åkare eller kanske till och med pallen?

– Det blir förmodligen inga pall-platser i år men förhoppningsvis bra resultat ändå. Hon har som sagt stor potential och vi tror att hon kan bli en av de bästa.

Frida Hansdotter, Anna Swenn Larsson och Emelie Wikström var inte med på lägret.

Herrarna inte lika bra

André Myhrer stod för den största svenska framgången på herrsidan när han tog hem parallellslalom i Winter games i Nya Zeeland. Mattias Hargin blev fyra i den tävlingen. Det var den enda tävling som Myhrer och Hargin körde. För övrigt var de svenska framgångarna lätträknade. En enda topp-tio-placeringen som kom när Mattias Rönngren, med startnummer 35, slutade på nionde plats i storslalom.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.