Foto: Bildbyrån

”Vilket helvete skulle det ha blivit om man hittat det i min kropp?”

Uppdaterad
Publicerad

Justyna Kowalczyk är inte imponerad av Norges hantering av Martin Johnsrud Sundbys dopningsförseelse. ”Frågan är vad som finns i norsk luft som gör att starka unga människor i massvis drabbas av en så allvarlig sjukdom”, skriver hon i en tidningskrönika.

De polska stjärnan har i flera år varit skeptisk till skidåkares användning av astmamedicin, och har inte minst kritiserat rivalen Marit Björgen. I en krönika i Gazeta Wyborcza kommenterar hon nu att Sundby stängs av i två månader för att ha använt för höga halter.

Hon hänvisar också till VG:s rapport om att 69 procent av Norges alla OS-medaljer i längdskidor från 1992 och framåt har tagits av åkare som använt astmamedicin.

”Alla blev arga på mig”

”På toppen av allt detta säger Marit Björgen nu helt öppet att hon aldrig hade blivit bäst i världen om hon inte använde astmamedicin. Då jag flera gånger presenterade mina åsikter öppet om det här blev alla arga på mig gång på gång”, skriver hon enligt NRK.

Polskan menar att det är skillnad i bedömningarna.

”Tänk er mig i Sundbys skor när jag slogs med Marit Björgen om Tour de Ski-segern. Vilket helvete skulle det inte ha blivit om man hade funnit samma sak som hos Sundby i min kropp då?”

”Otroliga att vi inte fick veta”

Hon menar att det värsta är hemlighållandet av saken, som offentliggjordes först efter att den öveklagats till Idrottens skiljedomstol Cas och de kommit med den slutgiltiga domen.

”Det otroliga är inte att han tog för stora doser och togs fast, utan att vi fick veta om det här först nu”, skriver hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.