Arnd Peiffer, Sophie Caldwell Hamilton och Ted Ligety är några av vinterprofilerna som nu avslutar karriären. Foto: Bildbyrån

Vintersportstjärnorna som avslutar karriären

Uppdaterad
Publicerad

Arnd Peiffer, Sophie Caldwell Hamilton och Ted Ligety avslutar karriären.

Här listas några av vinterstjärnorna som valt att lägga skidorna på hyllan 2021.

Alpint

Ted Ligety, 36 år, USA

Storslalomgiganten la skidorna på hyllan efter VM i Cortina. Amerikanen har i hela 17 år tävlat i världscupen, så ni förstår säkert att han tagit en hel del pallplatser under sin karriär. Inte nog med det, han har två OS-guld och fem VM-guld på meritlistan.

Ted Ligety. Foto: Bildbyrån.

Bernadette Schild, 31 år, Österrike

Schild ådrog sig två allvarliga knäskador två säsonger i rad – senast var i december förra året. Därför tog slalomspecialisten beslutet att lägga av. Schild är lillasyster till den framgångsrika slalomstjärnan Marlies Schild – men lyckades inte nå sin systers nivå. Hon tog aldrig någon seger men har däremot sju pallplatser i världscupen.

Hannes Reichelt, 40 år, Österrike

19 säsonger i världscupen, 44 pallplatser och 13 vinster. Nu lägger veteranen skidorna på hyllan – 40 år gammal. Hannes Reichelts största merit är VM-guldet i super-G i Beaver Creek 2015.

Jean-Baptiste Grange, 36, Frankrike

Efter 17 år i världscupen med nio segrar (åtta i slalom och en i kombination) lägger fransmannen av. Grange blev världsmästare i slalom 2011 och 2015 och har ett brons från Åre 2007.

Jean-Baptiste Grange. Foto: TT Nyhetsbyrån

• Julien Lizeroux, 41, Frankrike

Efter 21 år och 172 VC-starter valde den franske profilen att avsluta karriären i Schladming i januari. Lizeroux vann tre världscuptävlingar och var på pallen totalt nio gånger.

Skidskytte

Simon Schempp, 32 år, Tyskland

Kroppen sa ifrån. Därför tog tysken ”ett av de svåraste besluten” i hans liv och sa adjö till skidskyttekarriären. Men han har en rad fina minnen att blicka tillbaka på. Fyra individuella VM-guld och totalt åtta VM-medaljer. Dessutom har han vunnit tre OS-medaljer.

Tyske skidskytten Simon Schempp lägger av. Foto: Bildbyrån

• Ondrej Moravec, 36 år, Tjeckien

OS i Sotji 2014 blev en stor succé för Ondrej Moravec som tog två silver och ett brons. I VM har det blivit ett guld, två silver och tre brons för tjecken som nu lägger bössan på hyllan.

Ondrej Moravec. Foto: Bildbyrån.

• Arnd Peiffer, 34 år, Tyskland

OS-guldet i sprint 2018 och VM-gulden i sprint 2011 samt distans 2019 – det är Arnd Peiffers tyngsta individuella bedrifter. Totalt har han tre OS-medaljer och 17 VM-medaljer i prisskåpet men nu är karriären över.

Arnd Peiffer. Foto: Bildbyrån.

Lars Helge Birkeland, 32 år, Norge

Norrmannen startade inte ett enda lopp säsongen 2020/2021. Nu har Birkeland lämnat skjutvallen för gott. Hans största framgångar har kommit i stafett – VM-guld i Östersund 2019 och OS-silver i Pyeongchang.

Lars Helge Birkeland lägger av. Foto: Bildbyrån.

Längdskidor

• Martin Johnsrud Sundby, 36 år, Norge

Ryggproblem och svårt att få ihop familjepusslet blev avgörande när norske längdstjärnan i mars tog beslutet att lägga skidorna på hyllan. Johnsrud Sundby har gjort tolv säsonger, 30 vinster och 74 pallplatser, i världscupen. Dessutom har han kammat hem två OS-guld och hela nio VM-medaljer, varav fyra guld.

Men norrmannen var inte helt färdig – i mars blev det officiellt att 36-åringen tar nya tag och nu satsar på långlopp.

Sophie Caldwell Hamilton, 30 år, USA

Amerikanskan vann sin första världscupseger 2016. Då var det bara Kikkan Randall som hade tagit en VC-seger av amerikanskorna. Förutom det har hon flera pallplatser att se tillbaka på.

Sophie Caldwell Hamilton. Foto: Bildbyrån.

• Sadie Maubet Bjornsen, 31 år, USA

Hon har stått på pallen tolv gånger i världscupen och har ett VM-brons i sprinstafett från Lahtis 2017. Men när hennes bror Erik Bjornsen valde att avsluta karriären förra året började Sadie Maubet Bjornsen att fundera på om hon inte skulle göra samma sak. Men 31-åringen höll i ett år till och direkt efter tremilen i VM sa hon att karriären är över.

Sadie Maubet Bjornsen. Foto: Bildbyrån.

• Mari Eide, 31 år, Norge

VM-bronset i sprint 2019 är Eides största merit. Medaljen var extra känslosam då norskan månader innan mästerskapet hade förlorat sin storasyster Ida, som tragiskt gick bort efter hjärtstillestånd i ett motionslopp. I världscupen har Mari Eide en seger och en tredjeplats i teamsprint.

Norskorna Maiken Caspersen Falla och Mari Eide.

Petter Eliassen, 36 år, Norge

Ski Classics-legendaren Petter Eliassen avslutar karriären. Norrmannen har 13 segrar i Ski Classics, varav två i Vasaloppet. Själv rankar han segern i Vasaloppet 2015 som en av höjdpunkterna.

Viktor Thorn, 24 år, Sverige

Viktor Thorn, som länge slitit med ryggproblem, lägger av. 24-åringen åkte bland annat sista sträckan i Sveriges lag som blev femma i VM 2019. Individuellt har han varit åtta som bäst i världscupen, senaste gången var fristilssprinten i Québec i mars 2019.

Viktor Thorn. Foto: Bildbyrån

Hanna Falk, 31 år, Sverige

Efter bland annat fyra världscupsegrar, en fjärdeplats i VM-sprinten 2017 och en femteplats i OS 2018 avslutar Hanna Falk landslagskarriären. Sprintkanonen öppnar nu för en satsning på långlopp.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.