Åsa Edlund Jönsson, sportchef SVT, och några profiler tycker till. Foto: SVT Grafik

”Vinterstudion kommer med skruvat sikte”

Uppdaterad
Publicerad
Krönika ·

Om en månad är det vinter. I alla fall hos oss på SVT och förhoppningsvis hos er i tv-sofforna. För då öppnar vi dörrarna till den femtonde säsongen av Vinterstudion. Som alltid leder André Pops och Yvette Hermundstad programmet tillsammans med Sveriges bästa vinterexperter. Men i år kommer Vinterstudion också med ett skruvat sikte. 

Åsa Edlund Jönsson

Sportchef

Vinterhelger i SVT har varit en självklarhet för miljoner svenskar sedan 2007 och vår plan är att fortsätta den starka tradition vi byggt tillsammans i många år framåt.  

Men en omritad rättighetskarta gör att Vinterstudion, den här säsongen, kommer i en något ny fartdräkt. Jag har fått många frågor om detta de senaste månaderna. Här får ni alla ta del av några av frågorna och svaren.   

Ska ni sända Vinterstudion den här säsongen?  

Självklart ska vi sända Vinterstudion. Vi siktar på femton helger, sju på hösten och åtta på våren med ett uppehåll under OS.  

Vi drar igång helgen den 13–14 november med Sverigepremiären i skidskytte från Idre och helgen efter blir det längdpremiären från Gällivare. Därefter kommer världscuppremiären i skidskytte från Östersund och sen rullar det på hela vägen till SM-veckan i Piteå sista helgen i mars.  

Vilka sporter kommer ni att sända? 

Vi har skruvat vårt sikte ett par snäpp och har nu huvudfokus på världscupen i skidskytte, nya rättigheten Ski Classics och några av alpinvärldens främsta tävlingar. 

Hanna Öberg jublar efter VM-guldet i Östersund.

Skidskytte har de senaste åren klivit fram som den populäraste vintersporten i Sverige jämte längdskidor. Sportens inbyggda dramaturgi, där inget är avgjort före sista skyttet, gör tävlingen spännande hela vägen in i mål. Och svenska stjärnor, som bland andra Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson, har med sina OS- och VM-medaljer byggt ett starkt blågult engagemang. 

Vi välkomnar också långloppscupen på skidor, Ski Classics, tillbaka till SVT. Intresset för långlopp har ökat enormt de senaste åren, både bland elit och motionär, och även här tar svenska stjärnor för sig. Förra säsongen vann Lina Korsgren Ski Classics på damsidan och på herrsidan blev Emil Persson förste svensk att ta hem totalsegern efter många år av norsk dominans.

Marit Björgen efter Vasaloppet 2021. Foto: Bildbyrån

Många stora längdprofiler har nu också börjat intressera sig för långloppen och i vinter kommer bland andra Marit Björgen, sprintspecialisten Hanna Falk, Therese Johaug, Martin Johnsrud Sundby och många fler att köra några tävlingar. Vasaloppet, som vi ska fira ordentligt när loppet fyller 100 år 2022, är för övrigt en av tävlingarna som igår i Ski Classics. 

En annan nyhet är att Vinterstudion också bjuder in andra stora vintersporter i programmet. Ni kommer bland annat se Tre Kronor från Karjala Cup, EM i curling, VM i bandy och SM-veckan vinter från Piteå.  

Sen bli det också en hel del alpint. Vi kommer att sända 24 tävlingar från världscupen med fokus på några av de mest klassiska orterna som Kitzbühl, Adelboden och Wengen.  

Vilka kommer att jobba med sändningarna?  

Radarparet André Pops och Yvette Hermundstad fortsätter att vara era trygga helgkompisar framför brasan i Vinterstudion. Ett av Sveriges absolut populäraste kommentatorspar, Jacob Hård och Anders Blomquist, kommer att jobba med Ski Classics. Andra starka expertprofiler är Pernilla Wiberg, Mathias Fredriksson, Björn Ferry och Helena Ekholm.  

Varför ska ni inte sända världscupen i längd? 

Vi kommer att sända från helgen i Davos i december och två dagar från Tour de Ski men från och med den här säsongen är det NENT som äger rättigheterna till världscuperna i längd och alpint (bortsett från tävlingar i Schweiz och Österrike som SVT sänder). SVT sänder också säsongspremiären i längd från Gällivare samt SM-tävlingarna i längd i mars.  

Några andra nyheter?  

Ja, faktiskt. Vi ska göra en riktigt rolig programsatsning men ni får vänta några veckor ytterligare innan vi berättar om den. Sen vill jag också slå ett slag för ”Vinterstjärnan” – en serie i både SVT Play och i Vinterstudion - där ni möter några av vintervärldens största profiler. Vi kommer också att gå på djupet med brännande ämnen och är tacksamma för att stora stjärnor väljer att berätta om sina utmaningar för oss på SVT, så vi kan ta berättelsen hela vägen hem till er i tv-sofforna.   

En månad till vinter alltså. Men är du sugen på vintersport redan nu missa inte serien ”Bäst när det gäller” som du hittar i SVT Play. Under förra säsongen följde våra kollegor från SVT Göteborg det svenska längdlandslaget bakom kulisserna, i med- och motgång.  

Jag rekommenderar självklart också världscuppremiären i Sölden den 23–24 oktober som vi på SVT sänder.  

Så varmt välkommen till den femtonde säsongen med Vinterstudion – en säsong med skruvat sikte.  

Hälsar Åsa Edlund Jönsson, sportchef 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Det här är en krönika

Reflektionerna är skribentens egna. Det är förenligt med SVT:s sändningstillstånd §8 att ”kommentera och belysa händelser och skeenden”.