Kläbo fejkade sjukdom för att se på VM

Publicerad

I serien VM-stjärnorna berättar några av längdskidåkningens, skidskyttets och alpina sportens största stjärnor om sina tankar kring VM. I den tredje delen berättar de om sina VM-minnen från barndomen.
– Man sa till mamma att man hade ont i magen, gick hem från skolan och tittade på VM säger norrmannen Kläbo till SVT Sport.

Stjärnorna har olika minnen från världsmästerskap från barndomen. Teresa Stadlober fick se pappa vinna guld på hemmaplan.

– Jag tror att det var 1999, när vi senast hade VM i Österrike. Min pappa tävlade och jag, min mamma och bror var i Ramsau och kollade på tävlingarna hela veckan, Teresa Stadlober.

– Det gick väldigt bra, de vann guld i stafetten och pappa vann silver i 10 km klassikt, så det var en bra vecka för honom, säger Stadlober.

Vissa fejkade sjukdom för att se de historiska ögonblicken.

– VM 2009. Då gick jag hem från skolan för att titta, och jag minns Petter Northug därifrån. Det är kanske loppen under VM 2009 som man minns allra bäst. Jag sa till mamma att man hade ont i magen, gick hem från skolan och tittade på VM, säger Johannes Hösflot Kläbo.

Men för vissa var inte tävlingarna lika stora.

– Vi kunde inte se VM live, så min pappa hade gamla videokassetter som han visade i källaren och förklarade för mig att ”den här killen heter Björn Dählie, han kommer nog att vinna”. Och jag bara, ”vem är det?”. Det var jättekul för att jag inte kunde så mycket om tävlingarna, jag åkte bara med min familj och mina vänner hela tiden. Men det är mitt minne av VM som barn, att se det ett år senare på en video med min pappa, säger Jessica Diggins.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer