Victor Öhling Norberg, Funäsdalen, efter att ha tävlat i skicross under dag ett av SM-veckan. Foto: BILDBYRÅN

VÖN lägger ner resten av VC-säsongen

Uppdaterad
Publicerad

Det blir inget mer tävlande i årets världscup för Sveriges bästa skicrossåkare på herrsidan. Victor ”VÖN” Öhling Norbergs problem med ryggen är för stora och han satsar därför på att bli helt kry till VM i Sierra Nevada som drar igång 7 mars. – Jag skulle kunna träna väldigt hårt för att åka till Ryssland, men jag har inget att göra i totalen längre.

Det återstår två tävlingar i världscupen, Sun Valley, Ryssland och Blue Mountain, Kanada.

– Det är ganska mycket resande för få tävlingar. Det är just resandet som är väldigt tufft för ryggen också. Det är inte helt borta med Kanada ännu, men jag vill vara helt fräsch till VM.

”VÖN” tror inte avbräcket kommer inverka på VM-formen.

– Jag kände inte att jag tappade så mycket på uppehållet som jag hade i vinter, när jag kom tillbaka. Nu är det också ryggen som är problemet. Det gäller att kunna åka en vecka innan VM, innan man kommer igång. Det är svårt att träna till sig en bra skidrygg i gymmet.

Beslutet har väldigt lite att göra med det tuffa Victor Öhling Norbergs har gått igenom på det privata planet med flickvännen Anna Holmlund.

– Det är mestadels ryggen. Jag kan inte åka skidor som det är idag, det hade helt enkelt inte gått. När det blir den här disksmällen som jag får, tar det två veckor som behövs för att vila disken.  

– Nu ska jag vila disken, sedan träna etthundra procent, för att vara redo för VM. Så man inte känner några tvivel alls.

”VÖN” fokuserar på rehab närmaste tiden.

– Jag kör varje dag med min fysio och fystränare. Jag gör som jag blir tillsagd.

Vad har du för målsättning på VM?

– Jag ska åka dit och ta medalj. Jag har en bronspeng för förra VM:et. Det vore väldigt kul att ta ett steg upp, eller två steg till och med.

Och du har en rygg som håller för att kunna köra max när VM kommer?

– Ja, det tror jag. Det ska inte vara några problem. Det är ett tag dit. Jag har kommit tillbaka mycket snabbare än så här tidigare.

När tar du slutgiltigt beslut om Kanada?

– I början av nästa vecka skulle jag tro.

Forslund avstår VM

Michael Forslund drog av korsbandet tidigare under säsongen under en tävling i Innichen. Då bestämde han sig för att satsa på VM – utan operation men med skydd och rehab. Nu har 30-åringen bestämt sig för att lägga ner säsongen helt.

– Det gör fortfarande väldigt ont att belasta knät. Det går helt enkelt inte, säger han.

Efter VM ska han bestämma om det blir någon fortsättning på karriären.

– Det har jag inte tagit något beslut om än. Jag kommer göra en operation och sy ihop korsbandet. Sedan får jag ta mig en liten funderare efter VM och operationen. Hur det ser ut med motivation och planering framöver.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.