Visa alla (4)

Vonn laddade med Oscarsgalan inför avslutningen

Efter att Mikaela Shiffrin säkrat den totala världscupen handlar avslutningen i Åre om de olika delcuperna. Det är ännu öppet i störtlopp och super-G. Lindsey Vonn siktar på att ta hem störtloppscupen. Hon laddade upp med att gå på Oscarsgalan istället för att delta i världscupen. – Jag hoppas verkligen att jag kan ta ytterligare en titel imorgon, säger Vonn till SVT Sport.

Lindsey Vonn har på de senaste tio säsongerna tagit hem störtloppscupen åtta gånger. Inför VC-finalen i Åre, störtlopp onsdag, är hon tvåa i cupen, 23 poäng bakom ledande Sofia Goggia.

– Jag hoppas verkligen att jag kan ta ytterligare en titel imorgon. Det kommer bli tufft. Sofia åker uppenbart väldigt bra skidor, och har med sig självförtroende från OS. Det handlar inte bara om att jag måste vinna. Hon behöver bli trea. Det är 23 poäng mellan oss. Jag ska göra mitt bästa. Jag gillar Åre, banan, och har bra minnen härifrån.

Lite crazy med Oscarsgalan

Bra minnen. Är banan som du minns den 2007?

– Den är definitivt annorlunda. Det var en intressant start från den lägre startpositionen. Inte samma känsla som jag hade 2007. Men det var länge sedan. Vi får se. Jag känner till banan och vet hur jag ska åka. Det borde ge mig fördel.

Efter OS körde du inte Crans-Montana. Du gick på Oscarsgalan istället. Vad hände?

– Ja, det var lite crazy. Det var skönt att vara hemma. En fantastisk möjlighet att närvara vid Oscarsutdelningen. Jag var inbjuden utav en av mina sponsorer. Det var kul att vara uppklädd, jag hade en fantastiskt klänning. Det var en väldigt roligt möjlighet. Jag kände mig som en prinsessa för en dag.

Jagar Stenmarks rekord

Kommer du fortsatt gå för Stenmarks rekord på 86 världscupsegrar?

– Jaja, självklart. Jag planerar att köra ytterligare en säsong. Förhoppningsvis kan jag slå hans rekord. Efter det vet jag inte vad jag gör. Det beror på hur mitt knä mår. Och om jag fortsatt kan åka skidor konkurrenskraftigt, säger Vonn som nu har 81 segrar i världscupen.

Sista stoppet på en känslosam säsong. Eller?

– Ja. Den har definitivt varit känslosam. Jag tror jag tömde mig känslomässigt på OS. Jag  kan hantera min farfars bortgång på ett bättre sätt nu. På det stora hela så mår jag bättre nu. Det är en härlig känsla att vara tillbaka i Åre efter ett mini-break. En nystart för mig här.

Tre kan vinna störtloppscupen

Tre damer kan vinna störtloppscupen. Sofia Goggia leder cupen på 429 poäng, Lindesy Vonn är tvåa på 406 och Tina Weirather trea på 358. En seger ger 100 poäng, en andraplats 80 och 60 för en tredjeplats.

Måndagens träning ställdes in på grund av dåligt väder. I dag kördes ett förkortat träningsstörtlopp. Amerikanskan Alice McKennis var snabbast.

Noterbart är att Ester Ledecka, som i OS i Pyeongchang blev historisk med guld i två olika grenar snowboard och super-G, var näst snabbast på dagens träning.

Här följer du sändningen från Åre.

Dagens störtloppsträning, Åre:

Visa

1) Alice McKennis, USA, 57,11
2) Ester Ledecka, CZE, 57,34
3) Johanna Schnarf, ITA, 57,51

5) Lindsey Vonn, USA, 57,67

9) Sofia Goggia, ITA, 57,81

10) Tina Weirather, LIE, 57,83

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer