Vonn ser slutet på karriären – vill slå Stenmarks rekord innan dess

Publicerad

OS i Pyeongchang nästa år blir mest troligt Lindsey Vonns sista olympiska spel. Amerikanskan ser nu slutet på karriären – men innan dess har hon en dröm: Att slå Ingemar Stenmarks rekord. – Han har alltid setts som den bästa åkaren som någonsin har levt – om jag kan slå det rekordet är det en väldigt stor milstolpe i min karriär, säger Vonn.

Med 86 segrar i världscupen är Ingemar Stenmark bäst genom tiderna. Närmast bakom: Lindsey Vonn med 77 segrar.

”Hedrad över att nämnas i samma mening som Stenmark”

– Ingemar har haft ett rekord som känts ouppnåeligt, och att jag ens är i närheten känns som en stor prestation. Jag är hedrad över att nämnas i samma mening som Stenmark – förhoppningsvis kan jag slå hans rekord. Att vara den dam som har flest världscupvinster genom tiderna är en bedrift – men jag är inte klar än, säger Vonn

33-åringen börjar nu se slutet på karriären. Innan dess vill hon passera Stenmark och hoppas få kliva upp på pallen i Pyeongchang – mest troligt hennes sista OS.

”Förhoppningsvis når jag pallen”

– Jag vet att min tid i sporten är begränsad. Jag ska uppskatta varje sekund och förhoppningsvis når jag pallen och får njuta av det en gång till.

Till de olympiska spelen i Sydkorea i februari tror amerikanskan – med ett OS-guld från 2010 – att erfarenheten hon samlat på sig kan ge henne fördelar.

– Men det har ju även nackdelar. Jag är lite äldre, min kropp gör mer ont än konkurrenternas. Men jag är väldigt taktisk, jag har lärt mig mycket genom åren och jag har också åkt i många OS. Jag kan hantera pressen och många av de andra tjejerna har aldrig upplevt den pressen tidigare.

Lindsey Vonn

Visa

Nation: USA

Född: 18 oktober 1984

Världscupdebut: 18 november 2000 (16 år)

Totala världscupsegrar: 4 (2008, 2009, 2010, 2012)

Segrar i världscupen: 77

VM-medaljer: Silver i super G oc silver i strölopp 2007, guld i super G och guld i störtlopp 2009, silver i störlopp 2011, brons i super G 2015, brons i störtlopp 2017

OS-medaljer: Guld i störtlopp 2010, brons i super G 2010

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer