Walter Wallberg - en talang utöver det vanliga

2 objekt

Han beskrivs som alla tränares dröm. 17-årige puckelpiståkaren Walter Wallberg är Sveriges, och kanske världens, största talang inom puckelpist. Förra säsongen tog han sin första pallplats i världscupen.
– Det hade jag inte förväntat mig innan säsongen, det kom som en smäll. Men det är kul att man känner till nästa säsong att man kan vara med och slåss uppe i toppen, säger Walter Wallberg.

Den gångna säsongen fick Walter Wallberg från Åre SLK sitt internationella genombrott i puckelpist, endast 16 år gammal. I världscupen lyckades han ta en tredjeplats och en femteplats och blev utsedd till Rookie of the year – årets nykomling. Lägg därtill att han som yngsta åkare någonsin vann europacupen.

– Det gav självförtroendet en boost, riktigt roligt att man känner att man har där i toppen att göra, säger Walter Wallberg till SVT Sport.

Alla tränares dröm

Puckelpistlandslagets tränare Lasse Fahlén beskriver Walter som alla tränares dröm och en unik talang. Men det finns saker att jobba på. Åkmässigt hänger Walter med de bästa men det är hoppningen som måste upp ett snäpp.

– Han gör mer och mer bra hopp, tidigare var det en av tio som var bra, nu är det fem av tio men det måste bli tio av tio, säger Lasse Fahlén.

– Jag måste lägga på en rotation på övre hoppet och en på nedre hoppet, det är där jag ligger efter dom bästa, dom gör lite svårare trick, säger Walter Wallberg.

Siktar på topp-10 i OS

Till kommande säsong kommer Walter lägg till en extra rotation på det nedre hoppet. De kan behövas på OS i vinter som blir Walters första om han kvalificerar sig dit.

Kan vi ha några förväntningar på dig där?

– Ja det tror jag, det skulle jag vilja säga. Jag siktar på en topp-10 placering i alla fall, säger Walter Wallberg.

Så arbetar vi på SVT Sport

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer.