Pichler: ”Vi har en ny superstjärna i laget”

Uppdaterad
Publicerad

Han säger att de kan stå på pallen.
Kanske till och med ta en VM-medalj.
Och han pratar om en ny superstjärna.
Men han gör det i försiktiga ordalag – Wolfgang Pichler har varit med förr.

– Förra året var jag överraskad över vilka stora utvecklingskliv vi tog, särskilt på damsidan, och i år – resultaten är bättre, de skjuter bra, de åker bra, de senaste två träningslägren har gett mig hopp, säger Pichler till SVT Sport.

Wolfgang Pichler har mellanlandat i Stockholm på vägen från hemmet i Ruhpolding till tio dagars landslagsläger i Idre. Han har kontrakt med skidskytteförbundet till och med 2020 och det första tydliga resultatmålet är satt först till nästa säsong. Då ska det bli medaljer, men det kan självklart hända tidigare.

– Det är ett stort steg att ta, men vi har tränat bra och vi är bättre än förra säsongen. Redan då var vi nära att stå på pallen i stafetten i Oslo, den var 25 sekunder bort, så jag tror att vi kan göra något bra, både på herr- och damsidan. Du behöver fyra bra åkare och det har vi.

Försäsongssnacket har handlat mycket om damerna; Hanna Öberg, Anna Magnusson, Linn Persson med flera, och Pichler håller med, det ser bra ut.

– De är så unga och vi har ännu fler duktiga tjejer i b-laget, det skapar en bra konkurrens, de pushar varandra framåt hela tiden.

Vem är bäst?

– Det går inte att säga så... men, det finns en handfull tjejer, vem som blir nästa superstjärna får vi se, men en av dem kommer bli det.

När ser du något sådant? Att potentialen finns?

– Den här gången såg jag det i somras.

Bortvald av Lindström

Han vill inte utveckla mer än så, men han är tydlig med att svensk skidskytte mår bättre än det gjort på flera år, även om senaste årens största namn, Fredrik Lindström, valt att inte träna med Pichler utan med Niclas Grön i Örnsköldsvik.

Blev du besviken?

– Nej, inte alls. Fredrik bor långt bort från Östersund, vi provar det här och så gör vi en utvärderingen efter säsongen. Han är med på alla läger, men jag tror att det här kan bli bra för honom, och det är en rutinerad tränare han har.

Som vanligt startar världscupen i Östersund sista helgen i november, en tuff vecka för laget som ska så pall för hemmapublikens tryck. Och en fingervisning för tränare Pichler om att de är på rätt spår.

– Det sker inga under i sport, man måste vara realistisk, vi kommer inte vara bäst i världen den här säsongen, men vi kan nå podiet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer