Britta på offensiven i Ski Classics-finalen

Uppdaterad
Publicerad

Totalsegern i Ski Classics är redan säkrad, men långloppsstjärnan Britta Johansson-Norgren är ändå peppad för ännu en vinst när säsongen avrundas med Ylläs-Levi i norra Finland lördag morgon.

– Jag vill gå på offensivt i loppet, säger den stakstarka svenskan som nu öppnar för att börja åka med fästvalla nästa vinter.

Titeln säkrades efter lopp nummer tolv, en cup som försvarades och långt ifrån en dussinsäsong, men ändå är Britta Johansson-Norgren inte helt nöjd. Hon hade velat ha fler segrar på vägen.

– Det har varit lite för många andraplatser, men det har samtidigt varit en väldigt jämn säsong, säger Britta som hade elva raka pallplatser innan prövningen i nord-Norge där hon stakade sig igenom vinterns absolut tuffaste bana och ändå blev sexa i kamp med konkurrenter som diagonalade.

Vinterstudion

Redo att utmana med fästvalla

Och hon öppnar för att kommande säsong köra ett antal lopp med fästvalla och utmana namn som Justyna Kowalczyk i diagonalåkning. Det hade kunnat ske redan i vinter.

– Jag hade vissa planer den här säsongen. Det är inte så att jag aldrig tränar diagonalåkning, jag har varit förberedd på det och det har funnits i tankarna, men det är också en utrustningsfråga. Det gäller ju att ha de perfekta skidorna för det också.

– Nästa år är det definitivt en sak att tänka på, att se till att vara på topp även på diagonalåkning i några av loppen!

Saxträning gav resultat

Inför den här vintern har mycket handlat om stakträning förstås och att tekniskt utveckla saxåkningen, ihop med tränaren Niclas Grön.

– Jag har lagt mycket fokus på saxningen, jag har insett att jag inte kommer att kunna staka i alla backar och det har ju också gett resultat, säger hon och syftar på segern i Årefjällsloppet där hon efter en massa förlorade spurter fick kämpa ner Katerina Smutna i tjeckiskans specialdisciplin.

En framgång också för hennes andra viktiga arbete, den mentala träningen ihop med Stig Wiklund, bitvis på daglig basis.

– För mig har det varit väldigt att hålla fokus på mig själv och inte tänka på henne och vad hon gör. Att tänka på mitt jobb och det jag ska göra.

Offensiv satsning i ”Vasaloppskopian”

Som att ta sig 67 km från Ylläs till Levi och sluta vintern med ännu en seger. Och hon startar med en bra känsla.

Det är ganska likt Vasaloppet, men med några fler backar. Det är så det känns, speciellt på slutet får man väldigt mycket vasaloppskänsla och det har ju passat bra, säger Britta som lovar att vara offensiv.

– Jag ska försöka köra ganska mycket från början. Jag brukar åka tekniskt bättre när jag är ganska aktiv.

SVT Sport direktsänder Ski Classics-finalen med start 07.40 i SVT2.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vinterstudion

Mer i ämnet