Foto: Bildbyrån

”Det saknas en genusreflektion”

Publicerad

Maria Rydqvist går på sin blogg till hård attack mot FIS efter att damernas 15 kortas till 10 km – helt utan en anledning. Nu planerar hon att ta frågan vidare utan uppbackning av sina lagkamrater. ”Det saknas en genusreflektion”, säger Maria Rydqvist.

Maria Rydqvist reagerade starkt på FIS besked att även damernas masstartslopp kortas, när herrarnas distans på grund av snöbrist i franska världscuporten La Clusaz halveras. Frågan har engagerat, och åsikterna går isär.

SVT-experten Anders Blomquist backar Rydqvist i frågan.

– Jag tycker det är ett öppet mål. Jag förstår inte varför man inte ska tävla på lika långa distanser. Jag har svårt att förstå det, och tycker Maria Rydqvist har rätt. Jag tycker man skulle ha ändrat för länge sedan.

– Det finns ingen fysiologisk, eller någon annan anledning, till att damerna ska åka kortare än herrarna.

”I sprint ska distanserna inte vara lika långa”

Blomquist menar dock att då det gäller sprinten kan man värdera, och göra undantag.

– I sprinten ska inte distanserna vara lika långa, tycker jag. Det skiljer ofta 30 sekunder i åktid mellan damer och herrar i sprint. Damsprint på herrbanor skulle bli mer medeldistans.

En sådan sprint skulle gynna distansåkare, menar Blomquist.

– Duktiga sprinters som Hanna Falk skulle sorteras bort. Åktiderna för damerna skulle bli långa om de skulle tävla på exakt lika långa sträckor som herrarna.

Saknar stöd från egna leden

Maria Rydqvist kommer nu agera, och ta frågan vidare i FIS åkarråd.

– Jag kommer gå vidare under säsongen. En bra sak är att ta upp frågan i åkarrådet, och det kommer jag att göra. Det är viktigt att diskussionen kommer upp.

Rydqvist saknar dock stöd från egna laget i debatten.

– Alla fokuserar på tävling. Det här är vad vi ska köra; that´s it, säger hon.

– Jag är bara glad att jag får tävla. För mig spelar det ingen roll vilken distans det blir, säger Stina Nilsson.

”Det saknas genusreflektion”

Internt inom skidfamiljen menar Rydqvist att diskussionen inte finns. Reaktionerna kommer från allmänheten.

– Majoriteten håller med mig. Det finns reaktioner som; damernas tävling skulle bli ointressant om den var för lång, då avstånden skulle bli så stora. Och motargument som; att det skulle bli färre damer som deltog om vi körde femmil.

Hur känner du kring dina lagkamrater och deras ställningstagande i frågan?

– Det saknas nog ett intresse att föra debatten. Det saknas en genusreflektion, som varför ska tjejer tävla i kortare distanser. Tanken finns inte. 

Anders Blomquist menar att det är viktigt att frågan drivs.

– Det är viktigt att någon tycker att frågan är så viktig så att den är värd att driva. Det är jättebra att Maria driver den, och att hon får hjälp med den.

Lagets reaktioner kring Maria Rydqvists kritik mot FIS

Visa

Anna Haag: – Det är ingenting jag engagerar mig så mycket i. Jag åker skidor, och försöker åka skidor så fort jag kan. Min ursprungsåsikt är att inte distansen ska vara lika, utan tiden vi håller på ska vara så lik som möjligt. Hade det varit en tre- och en femmil så kanske damerna skulle ha åkt längre. Det är stor skillnad tiden damerna håller på i en tremil, kontra killarna i en femmil. Jag har inte tagit del av debatten, jag väljer att fokusera på min skidåkning. Mitt fokus riktades om från 15 km till 10 km när jag fick beskedet.

Stina Nilsson: – Jag är bara glad att jag får tävla. För mig spelar det ingen roll vilken distans det blir. Jag har inte följt med i debatten, jag brukar inte läsa så mycket media.

Emma Wikén: – Det är ingenting jag lägger energi på. Det har alltid varit så. För mig är det bara att acceptera. Jag tänker inte på att det är olika distanser.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer