Foto: BILDBYRÅN

19-åringen hyllas efter sitt superlopp

Uppdaterad
Publicerad

19-åriga Ebba Andersson togs ut som en skräll i det svenska stafettlaget framför Ida Ingemarsdotter och Hanna Falk.

Helt rätt beslut skulle det visa sig. Andersson imponerade stort när hon lade upp för Stina Nilsson att köra hem silvret på sistasträckan.

När Charlotte Kalla lämnade över till 19-åringen var Sverige tolv sekunder efter Norge och Finland. Efter en tuff start där hon som mest var 22 sekunder bakom tätduon började det klicka.  

– Jag försökte hålla lugnet och inte stressa. Lägga upp loppet så som jag hade tänkt, säger hon till SVT Sport.

Andersson började ta sekund efter sekund på Laura Mononen.

– Jag fokuserade på min åkning men det är såklart inspirerande när man känner att man plockar. Och mot slutet, då blir man så himla pepp att jag tog in jättemycket. Det var jättekul, säger hon med ett skratt.

”Otroligt viktigt”

Och i sista backen klev 19-åringen också förbi Mononen. Vid växlingen hade hon sett till att Sverige var tvåa, och att Stina Nilsson hade två sekunder på Krista Pärmäkoski.

– Det var jättebra att jag lyckades gå i kapp så att Stina fick rygg på sin sträcka.

SVT:s expertduo Anders Blomquist och Johanna Ojala tycker att Andersson har en stor del i silvermedaljen.

– Det var otroligt viktigt. Att hon som junior kunde känna efter var hon har sin begränsning och köra efter det, säger Blomquist.

– Kanske hade hon räknat med att Charlotte Kalla skulle gå bättre men hon gör det bra. Om hennes VM inleddes med ett fall var det här en knall. Det är otroligt viktigt för henne att lämna VM med en positiv känsla och en medalj, fyller Ojala i.

GUIDE: Så sänder SVT från längd-VM

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.