Foto: Bildbyrån

Norsk flopp och tysk succé på VM:s nordiska kombination

Uppdaterad
Publicerad

Norske storfavoriten Jarl Magnus Riiber hade en mycket tung backhoppningsdag och ser ut att missa VM-medalj när nordiska kombinationen avgörs i eftermiddag. Tyske veteranen Eric Frenzel är i ledning efter att stora backen avverkats.

– 59 sekunder åker Riiber inte in, säger SVT Sports backhopppnings-expert Anders Daun.

30-årige Eric Frenzel inledde sitt sjunde världsmästerskap på absolut bästa sätt genom att vinna första delen i nordiska kombinationen.

Tysken är i ledning efter backhoppningen med sin 138.5 poäng.

– Det har sett så tveksamt ut hela säsongen för den gamle stjärnan Frenzel, en av de här fantastiska tyskarna. Men nu!, sade SVT:s kommentator Peter Jonsson i sändningen.

Det ger honom ett försprång på fem sekunder i eftermiddagens 10 km jaktstart i fri stil. Österrikaren Mario Seidl (137.2 poäng) jagar som tvåa.

– Riktigt bra hoppning av Frenzel. Det som inte fungerat för honom är ju hoppning, längdåkningen har funkat, säger SVT Sports expertkommentator Anders Daun.

Världscupledaren Riiber misslyckades helt

Den unge norrmannen Jarl Magnus Riiber kom till VM i Seefeld med en mycket imponerade säsong i ryggen och var en given guldkandidat – men efter dagens backhoppning pekar allt på att 21-åringen missar pallen helt.

– Norrmännen ser sådär nöjda ut, Riiber ligger bara på en tionde plats. Tuff start för den store favoriten som får vara väldigt glad om han tar medalj, konstaterade Peter Jonsson.

Riiber får inleda jakstarten 49 sekunder bakom Frenzel och behöver ta igen 49 sekunder på norske landsmannen Jan Schmid för ta medalj.

– Att börja en minut bakom en sådan bra längdskidåkare som Frenzel är verkligen inte vad jag vill, säger Riiber till NRK.

Har du gett upp guldet?

–  Guldet jag ger till Jan (Schmid) eller Eric Frenzel.

Följ jaktstarten på SVT1/Play med start 16.10.

Lär dig mer om nordisk kombination

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.