Domarmissen kan kosta svensken OS-plats

Uppdaterad
Publicerad

Han var en av medaljkandidaterna i lördagens VM-final i slopestyle, men några få tekniska fel ställde till det för Måns Hedberg. Men han var inte ensam om att missa – domarna räknade fel på ett trick, svensken fick klart sämre poäng, vilket kan kosta en OS-plats.
– Man blir upprörd och besviken över att det händer, säger svenske förbundskaptenen Joakim Hammar.

Svensken kom in med näst bästa kvalåk och hade stora förhoppningar. I finalen plockade Bollnäskillen fram lite extra svårigheter, på det fjärde och sista hoppet drog han till med en 1440 – fyra varv i luften. Väl i mål fick de dock en överraskning. Domarna hade bedömt tricket som en 1080  – ett varv mindre och betydligt enklare.

Hoppdomarens poäng blev låga och även domarna som dömer helheten drog ner sin givmildhet – i tron att hoppet var bara tre varv.

”Tre av dem har bett om ursäkt”

Han slutade besviken nia i finalen, men svensklägret anade oråd, började efterforska och ställde domarna mot väggen. Förbundskaptenens påstridighet slutade med att misstaget uppdagades, ett antal av domarna hade trott att det var just 1080, en levde i tron att var 1260, ett halvt varv fel och på kvällen fick både landslaget och Måns Hedberg en ursäkt.

– Först ringde de och bad om ursäkt, sen stötte jag på dom. Tre av dem har bett om ursäkt, men det är lite sjukt att fyra domare har sett fel, nej faktiskt fem stycken.

Hur påverkar det här för dig?

– Hade jag hamnat på femteplats så hade jag haft dubbelt så mycket poäng från den här tävlingen in till OS. Det är väl det som är det värsta.

Och det har faktiskt hänt tidigare i vinter och på hög nivå. I Copper Mountain blev en 1080 dömd som en 720, två varv istället för tre.

Domaren: ”Vi är väldigt ledsna”

Huvuddomaren Matt Jennings har fortfarande jobbigt att smälta gårdagens händelse.

– Vi är väldigt ledsna över situationen som uppstod på grund av att vi domare missade ett trick.

Från arrangörshåll skyller de delvis på den TV-produktion som domarna använder för att döma utifrån. Det och den mänskliga faktorn.

– I det här fallet är det egentligen inte ett domarmisstag, utan en kombination av hur TV-sändningen producerats, vilket inte bara är för domarnas skull utan TV-tittarna. Det kan skapa ett sånt här mindre misstag. Vi vill ju inte att det ska få ske igen, men det kan hända eftersom det effekten av många små saker, säger Roberto Moresi, tävlingsansvarig för snowboardgrenarna slopestyle och big air.

Förbundskapten Hammar ser ändå något positivt med det inför nästa veckas Big Air och även framtiden.

– De kommer att vara uppmärksamma nästa gång, i synnerhet med Måns när de vet att de gjort misstag på honom förut. Det känns som ganska liten risk att det händer igen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer