• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en bilskrot i Boländerna, Uppsala län. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Flyguppvisningen kunde ha slutat i katastrof. Foto: TTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Flygplansuppvisning vid VM höll på att sluta i katastrof

Uppdaterad
Publicerad

Ett uppvisningsflygplan flög in i en vajer som höll upp de kameror som rörde sig över storslalombanan i St: Moritz. Storslalomtävlingens andra åk sköts upp en halvtimme och som tur var klarade sig alla helskinnade efter att en katastrof undvikits.

– Varje dag kan något oväntat inträffa och jag är säker på att en massa människor hade rejält med tur i dag, säger segraren Marcel Hirscher som själv var på vippen att träffas av en nedfallen drönare i Madonna di Campiglios i december 2015 då han blev tvåa i slalomen. Då införde Fis ett förbud för drönare i samband med tävlingar.

VM-arrangörerna har nu infört stopp för de flyguppvisningar som var planerade till helgen. 

– Det var ju tur att det gick bra. Vi satt faktiskt och tittade. De är ju duktiga att flyga och flyger tajt för showens skull men det där var väl kanske på gränsen, säger Matts Olsson till TT.

Arrangörerna tog fasta på att det slutade lyckligt.

– Ett plan slog i en kabel med vingen,  vi vet inte exakt vad som har hänt än. Men ingen är skadad, så det är de goda nyheterna, säger Sophie Clivaz, pressansvarig för herrarnas storslalom till TV4.

Kameran vägde 10 kg

Vajern föll efter kollisionen ner över en sittlift. En kamera på 10 kg föll ner strax utanför målfållan. Samtliga flygplan lyckades landa och inga människor ska ha kommit till skada. Det var rena turen att flygplanet inte slet av en större del av vingen och störtade i publikhavet.

Liften kunde först inte köras igång. Åkarna som var på väg upp för att inspektera banan fick i stället ta sig upp med snöskoter. TV4:s expert Anders Pärson satt bakom ett skynke alldeles nära nedslagsplatsen.

– Kameran hade ju kunnat driva mot vår plats, säger en omskakad Pärson.

Matts Olsson låg inför det andra åket fyra, bara fyra hundradelar från pallen.

– Jag gick på liften ganska kissnödig, skulle precis hoppa av när det stannade så det var lite jobbigt. Jag hade stora smärtor när jag försökte hålla mig. Men nu känns det bra inför andra, sa Matts Olsson till TV4.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer