Hylte/Halmstad svensk mästare

Hylte/Halmstad kan titulera sig som svensk mästare efter att ha vunnit mot den regerande mästaren Linköping med 3–0 i matcher. Det var fem år sedan sist – men nu har laget bärgat sitt åttonde SM-guld.

Det var irriterat inför den tredje SM-finalen som kom att bli en riktig rysare. Men den regerande mästaren Linköping kunde till slut inte försvara SM-titeln och hålla serien vid liv efter att gästande Hylte/Halmstad vann med 3–2.

Linköping hade revansch att utkräva, men det var bortalaget som tog hem första setvinsten med 25–23.

I andra set var det ett annat Linköping som äntrade planen och östergötarna tog snabbt en 4–0-ledning. Hylte/Halmstad kämpade för att kvittera och skapade viss nerv när man kom i kapp till 14–14 och därefter gick upp i ledning.

Men ledningen varade inte länge. Linköping behöll fokus och kunde kvittera. Spelet haltade fram och tillbaka men tillslut var det hemmalaget som tog setvinsten med 30–28 efter en anfallsmiss från Viktor Lindberg.

Kopplade guldgrepppet

Men i tredje set drog Hylte/Halmstad snabbt i väg till 14–7 och det såg tungt ut för Linköping som aldrig riktigt var i närheten på att komma i kapp. Det blev i stället en komfortabel setvinst för bortalaget med 25–18.

I fjärde set såg det ut som att bortalaget kopplade greppet om guldet efter att återigen tagit ledningen. Men Linköping grep tag i finalseriens sista halmstrå och jobbade sig tillbaka. Helt plötsligt stod det 19–14 i hemmalagets favör som vann med 25–23 och det blev ett femte avgörande set.

Hylte/Halmstad var dock laget som var bäst när det gällde och får nu pryda sina knoppar med de efterlängtade guldhattarna för en åttonde gång.