Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: Bildbyrån

Nye volleykaptenen kommer att ställa höga krav

Uppdaterad
Publicerad

Den 28 maj inleds Silver League i volleyboll som SVT sänder. Efter fjolårets EM-succé är nu  det svenska damlandslaget samlat på landslagsläger i Ängelholm.

Nu med en ny förbundskapten på plats – en finländare som tänker ställa krav.

– En krävande miljö betyder inte att det inte är roligt, säger Lauri Hakala.

– Jag ställer krav men jag är också varm. Jag värdesätter relationer mycket. Vi måste ha goda relationer med våra idrottare om vi vill kräva mycket av dem.

I vintras kom det överraskande beskedet att förbundskapten Ettore Guidetti – som fört Sverige  till kvartsfinal på EM – inte fick förnyat kontrakt. Istället valde förbundet att satsa på Lauri Hakala, en snart 40-årig finländare. Med stora meriter, bland annat som assisterande förbundskapten  för flera andra landslag, ska han med sina erfarenheter av amerikansk volleyboll öka kravbilden.

En ingrediens i det svenska framgångsreceptet senaste åren och på EM har varit glädje och lagsammanhållning. Hakala är inte orolig att hans egna högre kravbild ska rubba spelglädjen...

– Vi försöker hålla atmosfären lättsam. En krävande miljö betyder inte att det inte är roligt. Det kan var roligt men det måste finnas riktiga målsättningar som vi strävar efter.

”Skapar stress”

– En för hög utmaning skapar stress och det är för svårt. Så vi behöver närma oss (målen) steg för steg. Vi vill bli bättre och också njuta av att bli bättre. Och förbättring är beroendeframkalllande, menar Hakala.

Sverige överraskade de flesta på EM. Laget gick vidare från gruppspelet och vann även åttondelsfinalen mot hemmalaget Bulgarien.

Samtliga spelare har tagit stora kliv de senaste åren. Men det går inte att komma ifrån att en av världens bästa spelare – Isabelle Haak – har dragit fram landslaget.

– Ingen kan förneka att det är bra att ha en högerspiker i världsklass men det är många andra spelare som har fina kvaliteter. En sak som Bella gör bra är att hon förutom att vara en världsspelare även är en lagspelare. Hon har spelat många tuffa matcher och hennes närvaro kommer att hjälpa oss. Att ha en svensk spelare på den nivån , det är klart att det är inspirerande, säger Hakala.

”Spela om medaljer”

Sverge är redan kvalificerat tilll EM 2023. förbundets mål är att bli åtminstone bli lika bra som ifjol – topp åtta. Men Hakala vill mer än så.

– Jag pratar inte om nästa EM, men om det här laget kan fortsätta att utvecklas så har det potential att slå vilket lag som helst i Europa. Och om det kan hända ett flertal gånger så kan laget spela om medaljer, säger finländaren.

Sverige inleder spelet i Silver League den 28:e maj mot Slovenien. 

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.