Svedala drar sig ur Elitserien i volleyboll efter 15 år i högsta serien. Foto: Bildbyrån

Nytt avhopp i volleyboll – Svedala tvingas dra sig ur elitserien efter 15 år

Uppdaterad
Publicerad

Efter 15 raka säsonger i högstaligan drar sig Svedala ur elitserien.

Anledningen är ansträngd ekonomi till följd av coronapandemin.

– Ett tråkigt beslut att behöva ta, men det fanns inget annat alternativ, säger föreningens ordförande Thomas Andersson.

Coronakrisen fortsätter att sätta hård press på idrottsföreningar och klubbar. Svedala meddelar nu att de tvingas avsäga sig elitserieplatsen på grund av ansträngd ekonomi.

– Ett tråkigt beslut att behöva ta, men det fanns inget annat alternativ. Det har varit knapert ekonomiskt de senaste åren på grund av lägre intäkter på sponsorsidan, men det har gått. Tyvärr gjorde coronautbrottet att flera arrangemang nu under våren ställdes in alternativt flyttades, samtidigt som vi fått indikationer på att stödet från kommunen kraftigt kommer att minska nästa säsong, och då fanns tyvärr inget annat att göra, säger föreningens ordförande Thomas Andersson på Volleybollförbundets hemsida.

Nu kommer klubben istället att få spela i division 1.

– Vi ska försöka skapa möjligheter för vårt unga lag att lyckas under både träningar och matcher. Det är vår ambition att ta oss tillbaka till elitserien så snart det är möjligt. Dock måste alla bitar vara på plats först, så som ekonomi, organisation och en A-lagstrupp där stommen består av egna produkter, säger Thomas Andersson.

Svedala har gjort 15 säsonger i elitserien, den mest framgångsrika var säsongen 2013/14 då det blev både Grand Prix-guld och SM-silver.

Tidigare hoppade även Linköpings VC:s herrar av elitserien på grund av de ekonomiska konsekvenser coronakrisen fört med sig.

Varken Svedala eller Linköping ersätts av andra lag – elitserien kommer därmed bestå av elva lag på både dam- som herrsidan kommande säsong.

MER VOLLEYBOLL: Kan ni mer än Turkietproffset Isabelle Haak om Istanbul? (6 mars 2020)

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.