Foto: SVT

OS-nian från Aten: ”De har potential att vinna seniortitlar i mästerskap”

Uppdaterad
Publicerad

Han är tillsammans med Björn Berg Sveriges mest meriterade beachvolleybollspelare med en niondeplats på Aten-OS 2004. Simon Dahl ser nu några som kan bli ännu bättre i färska ungdoms-OS-vinnarna David Åhman och Jonatan Hellvig.

– Det här är Sveriges första beachlag någonsin som har potential att vinna internationella mästerskapstitlar även på seniorsidan så småningom. Ska bli fantastiskt kul att följa, skriver Dahl på sociala medier.

Dahl, som själv aldrig lyckades vinna någon stor turnering eller titel som senior, är oerhört imponerad av hur 16-åringarna uppträdde i finalen i Buenos Aires.

– Det är verkligen inte alla som klarar av att kliva in på en fullsatt arena i en OS-final och både spela ruggigt bra och dessutom se ut att ha roligt och njuta av stunden, säger Dahl.

Den kortväxte, för att vara en volleybollspelare (183 cm), Simon Dahl var på sin tid en oerhört smart spelare som kunde hävda sig mot betydligt längre spelare med en taktisk hög kapacitet.   Men svensken menar ändå att han är imponerad av hur Åhman och Hellvig agerar på sanden. Speciellt för att vara 16 år gamla.

– Jag har suttit framför teven och kollat deras matcher och önskat att jag i deras ålder hade kunnat flera av de grejer som dom visar upp. Exempelvis Davids andrabollar på högerkanten där han slår ner bollarna stenhårt parallellt är så sjukt svårt att göra och kräver också precision av mottaget, utvecklar Dahl till SVT Sport.

– Jag önskar jag hade haft den superkänslan ens som senior. Just den grejen med andrabollen är imponerande oavsett om du är junior eller senior och de verkar ju behärska det relativt problemfritt. Bara ett exempel på hur bra dom är, och kan bli.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.