Sollentuna jublar efter GP-vinsten. Foto: Staffan Blomgren

Sollentuna största framgång – på 22 år

Uppdaterad
Publicerad

Utan att tappa ett enda set gick Sollentunas herrar rent i Grand Prix-tävlingen i Uppsala. Laget slog Örkelljunga i finalen med 3-0 i set.

– Det betyder så enormt mycket, säger lagkaptenen Staffan Blomgren.

På damsidan bröt Örebro Engelholms femåriga dominans efter utskåpning i finalen.

– Jag är nästan i chock, för vi var så bra, säger Örebros lagkapten Josephine Tegenfalk efter finalen.

När Sollentuna igår slog ut de regerande mästarna Falkenberg stod det klart att det skulle koras en ny mästaren i finalen mellan Sollentuna och Örkelljunga.

En lika stor meritmässig seger hade också Örkelljunga stått för i sin semifinal då man igår slog ut ett favorittippat Hylte/Halmstad efter en femsettare.

Sollentunas semifinalseger mot Falkenberg var inte lika dramatisk då man inte tappade ett enda set under matchen och därmed gick in med ett litet favoritskap.

Och om Sollentuna var stabilt i semifinalen var man minst lika stabilt i finalen då man vann med 3-0 i set och setsiffrorna, 26-24, 25-17, 25-22.

– Jag har svårt att sätta ord på det här. Jag har varit med från att vi kvalade neråt i elitserien, till det här. Det är en process som tagit tio år. Jag vet inte vad jag ska säga. Det är det största som hänt i min karriär. Det betyder så enormt mycket, säger lagkaptenen Staffan Blomgren, som är fostrad i klubben, till grandprixvolleyboll.se.

Nyckelspelaren skadades

Mest spännande var det tredje set då Örkelljunga hade ledningen i stora delar. Men då visade Sollentuna prov på sin mentala styrka, vände på steken och vann och gick obesegrat genom hela turneringen.

– Sollentuna spelade väldigt bra, samtidigt som vi inte kom till i anfallsspelet. Vi servade bra och fick upp mycket bollar, men sedan fastnade vi ofta i deras block. Då blev det tufft, säger Örkelljungas Joel Andersson.

Örkelljunga fick en mardrömsstart när nyckelspelaren Faeez Alloush tvingades utgå skadad.

För Sollentunas del väntar nu Europaspel som är en del av vinsten – förutom prispengar och äran.

Örebro slog Engelholm

På damsidan blev det också en ny mästare då det femfaldiga regerande mästarlaget Engelholm förlorade mot Örebro i tre raka set.

Setsiffrorna skrevs till 25-19, 25-19 och i sista set 25-15. Därmed är det Örebro som får europaspelsplatsen.

Det här var Örebros första GP-guld sedan 2007 och det totalt sjunde i ordningen.

– Det känns så jävla skönt att vi besegrade dem. Och på det sätter vi gjorde det också... Jag är nästan i chock, för vi var så bra. Det betyder så mycket att vi äntligen lyckats bryta den här trenden. Vi har höjt vår högstanivå, vet vad vi är kapabla till och har ett klart mål vi jobbar mot. Det här är en boost för självförtroendet, säger Örebros lagkapten Josephine Tegenfalk till grandprixvolleyboll.se.

Fakta Grand Prix

Grand Prix-titeln är den mest prestigefyllda inom svensk elitvolleyboll, näst efter SM-titeln. Det är de fyra dam- respektive herrlag som rankar högst i tabellen efter halva Elitseriens grundserie som kvalificerar sig för Grand Prix, där ära, prispengar och en Europacupplats står på spel. Årets upplaga avgjordes i Fyrishov, Uppsala, och var den totalt 23:e i ordningen. Den första avgjordes redan 1998.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.