Isabelle Haak vann poängligan i serie-A Foto: Europeiska Volleybollförbundet (CEV).

Svenska supertalangen vinner poängligan i Serie A

Uppdaterad
Publicerad

Isabelle Haak har gjort flest poäng i italienska Serie A, en av världens bästa volleybolligor.

Det är andra året i rad som 18-åringen från Lund vinner en europeisk poängliga.

– Jätteroligt verkligen. Kul att vinna poängligan, speciellt i samband med denna vinsten. Det blir extra firande, säger Haak till SVT Sport efter 3-2-segern mot Arsizio i sista omgången, som dessutom innebär att hennes Scandicci är klart för spel i Champions League.

Savino del Bene Scandicci besegrade Unet E-work Busto Arsizio på lördagskvällen när sista omgången av Serie A spelades. ”La Regina de Svezia” (den svenska drottningen), Isabelle Haak, gjorde 29 poäng och blev matchens lirare.

Scandicci blev därmed tvåa i serien och Haak, med sina totalt 491 poäng, blev poängbäst i hela ligan.

– Det här var definitivt inget jag förväntade mig när jag flyttade till Italien. Jag är glad, det känns häftigt. Jag har mina lagkamrater att tacka. Det är de som sätter mig i så bra lägen match efter match, säger Haak till Svenska volleybollförbundets hemsida.

Det är inte första gången Haak glänser i poängstatistiken. Förra året vann hon poängligan i franska LNV Feminine med hela 99 poängs marginal och hon var i toppen bland alla europeiska spelare.

I Italien, där volleybollen är en stor sport, är Haak en jättestjärna. Hon har tilldelats La Gazzetta dello Sports utmärkelse för sina insatser i Serie A.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.