Marcus Nilsson. Foto: SVT

Svenske stjärnan inbjuden till storturnering i Las Vegas

Uppdaterad
Publicerad

Till hösten startas en proffsliga i volleyboll i USA (NVA) efter många års försök att få till stånd just en sådan. Det kan bli med en svensk stjärna i ett av lagen. Marcus Nilsson, 35, har bjudits in att spela ligans uppstartsturnering som går av stapeln i Las Vegas i december.

Han fick sparken från sin ryska proffsklubb Zenit St Petersburg under märkliga omständigheter för några månader sedan. Nu väntar ett nytt äventyr för Sveriges bästa volleybollspelare Marcus Nilsson.

Nilsson, som spelat i tolv proffsklubbar, är inbjuden till en stor turnering i Las Vegas, USA, som är tänkt som ett startskott för en kommande proffsliga i USA i höst.

– Det känns förstås jätteroligt. De är så bra på att anordna evenemang i USA så det kommer bli riktigt spännande, säger 208 centimeter långe Nilsson till SVT Sport.

Nilsson skrev i somras på för ett år i ryska Zenit, men i september ansåg plötsligt klubben att svensken var knäskadad och bröt kontraktet.

Nu går han hemma i Halmstad och väntar på att få klart med en ny klubb efter det som hände i Ryssland. 

Hoppas på spel i nya ligan

Men eftersom det är mitt i säsongen är det än så länge inget konkret erbjudande som dykt upp. Den långe högerspikern håller dock igång och tränar med elitserielaget Hylte regelbundet.

–  Kom precis hem från träningen nu, säger Nilsson om livet i Sverige utan tävlingsspel.

Inbjudan till turneringen, som spelas 8-10 december i klassiska MGM Grand arena, kom därför mycket lägligt.

tweet

– Ja, det är perfekt. Ett bra skyltfönster för mig också, säger svensken som är sugen på att vara en del av den nya proffsligan som ska startas till hösten.

– När det kommer till att spelare ska rekryteras till lagen och drafter kommer igång så är jag ju redan ett namn där borta nu när jag varit med i turneringen och fått in en fot.

Inbjuden av volleybollegendar

Nilsson har flera gånger sagt att han vill avsluta sin långa karriär med ett nytt äventyr i ett nytt land där han inte spelat tidigare. Han har pratat om Brasilien eller Kina. Nu kan det kanske bli USA istället i nya ligan i NVA:s (National Volleyball Association) regi.

– De har ju försökt att starta en proffsliga i USA i många år nu. Nu verkar det vara som de har hittat sponsorer och att det verkligen kommer att bli av. Det  vore ju otroligt roligt att vara del i en ny satsning på volleybollen i USA.

Inbjudan till Las Vegas-turneringen kom från gamle vännen, amerikanen Lloy Ball, en av världens bästa spelare genom tiderna.

– Vi känner ju varandra och han vet vad jag går för. Och så ville han väl vinna turneringen, skrattar Nilsson, som kommer spela i Balls lag Team Pineapple.

– Det kommer bli otroligt häftigt att spela med honom.

Åtta lag deltar i turneringen i Las Vegas.  Vinnaren får en prischeck på över 400 000 kronor.

Marcus Nilssons klubbar

Falköpings Riksidrottsgymnasium, Sverige 1998-2001

Hylte VBK,  Sverige 2001/2002

Gioia del Colle, Italien 2002/2003

Panelinos Athen,  Grekland 2003-2005

Paris Volley,  Frankrike 2005/2006

Iraklis Thessaloniki, Grekland 2006-2009

Qadsia,Kuwait 2009

Dinamo Yantar, Ryssland 2009/2010

Copra V Piacenza, Italien 2010/2011

Fart Kielce, Polen 2011/2012

Lokomotiv Novosibirsk, Ryssland 2012/013

Kuzbass Kemerovo, Ryssland 2013-2015

Ziraat Bankasi, Turkiet 2015-2017

Zenit St Petersburg, Ryssland 2017

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.