Med hjälp av högerfotens yttersida rundsparkade Zlatan Ibrahimovic in karriärens 500:e fullträff. Foto: Nick Turchiaro-USA TODAY Sports

Zlatan konstsparkade in mål nummer 500

Uppdaterad
Publicerad

Zlatan Ibrahimovic och hans Los Angeles Galaxy låg under mot Toronto men med hjälp av svenskens 500:e mål kunde de komma ikapp. Galaxy fick dock se sig besegrade med 3–5 och gick därmed miste om mycket viktiga poäng i jakten på slutspelsplats.

– Det påminner om ett mål jag gjorde i Ajax, men jag hade föredragit att vinna matchen, säger Zlatan snett leende till TSN.

Det historiska målet kom i matchminut 43 och var en fullträff av det mer spektakulära slaget. En djupledsboll i riktning mot Torontos mål mötte Ibrahimovic med högerfotens utsida i en rundspark som hämtad ur en kung fu-film. Målvakten var chanslös när bollen gick in via hans vänstra stolpe och innebar mål nummer 500 i svenskens karriär.

– Instinkt. Det är en sådan sak du inte kan planera, det är omöjligt. Jag försökte bara få bollen på mål. Och så är jag glad för Torontofansen att de fick se ett sådant mål som de inte sett förut även om det är ett bra lag, säger Zlatan själv om målet i en intervju som filmats av hans klubb och lagts ut på Twitter.

Stående ovationer av bortapubliken

Till och med Toronto FC:s hemmapublik gav honom stående ovationer.

– Det är inte första gången jag får det på bortaplan. Men fint. Supportrarna här i MLS har blivit som mina hemma-supportrar, säger han med ett stort leende.

Ibrahimovic mål innebar 1–3 och gav Galaxy någorlunda kontakt inför halvtidsvilan. I andra halvlek ryckte LA-laget upp sig ytterligare och gjorde två mål till ställningen 3–3.

Mot slutet av matchen kunde dock Toronto gå ifrån och vann till slut med 5–3 på hemmaplan. Ibrahimovics Galaxy är i stort behov av poäng om de ska nå slutspelet och sparkade tidigare i veckan tränaren Sigi Schmid i hopp om att bryta sin negativa trend. Laget har nu sju raka matcher utan seger.

Tredje spelaren att lyckas

– Det är så klart inte bra att förlora. Jag tycker vi gjorde en mycket bättre match. Vi var organiserade, vi är en svår situation, ja, vi jobbar hårt, men jag tycker grabbarna förtjänar beröm – de gjorde ett bra jobb.

Mål nummer 500 för Zlatan gör att han sällar sig till skaran med två hyfsat namnkunniga kollegor – Lionel Messi och Cristiano Ronaldo – som de tre aktiva att ha gjort 500 seniormål.

På herrsidan är det bara en annan svensk spelare som lyckats med bedriften – ikonen Gunnar Nordahl.

På Instagram räckte det för Zlatan att publicera en bild på sig själv med texten ”God of Goals”.

Här kan du se målet.

Zlatans mål

Klubblag: 747 matcher, 438 mål.

Landslag: 114 matcher, 62 mål.

LA Galaxy: 18 matcher, 17 mål.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.