Foto: Scanpix

Zlatanera populärt uttryck i Paris

Publicerad

Zlatan Ibrahimovic gör succé i Paris SG och har bidragit till att berika det franska språket: zlatanera.

I Frankrike lever Astrid Lindgren, Björn Borg och Ikea just nu i skuggan av en 31-årig Malmöit – fotbollsspelaren Zlatan Ibrahimovic.

Zlatanhysterin skedde redan innan den svenska stjärnans fantastiska mål mot England i förra veckan, men efter det målet tycks inte orden räcka till för att beskriva fotbollsklubben Paris Saint Germains mångmiljonvärvning Zlatan Ibrahimovic.

Det är bland annat det populära satirprogrammet ”les Guignols” i franska Canal Plus som bidragit till spridningen av Zlatanhysterin.

Programmets Zlatandocka talar gärna om sig själv i tredje person och programmakarna har till och med uppfunnit ett verb, ”zlataner”, för att beskriva allt märkligt denna fotbollsspelare kan göra.

Sprids på nätet och på skolgårdar

Ordet har spritt sig på internet och på skolgårdar och används för att förstärka något man ska eller vill göra. Man ska ”Zlatanera” både ditt och datt, sina kompisar, sitt prov i skolan och allt vad det kan vara.

En av Frankrikes mest populära TV-personligheter, kulturjournalisten Bernard Pivot, som också är ett stort fotbollfan, säger att ordet är spännande för att det hela tiden är utvecklas i och med att folk använder det. Är Zlatan Ibrahimovic rent av på väg att bidra till ett ord till den franska akademins ordbok? Det får framtiden utvisa.

Dominerar i medierna

Under hand fortsätter den svenske idolens framfart på internet. Zlatan Ibrahimovic slår rekord på twitter och till och med i seriösa dagstidningen Le Monde toppar texter om Ibrahimovic listan över ”klickade” artiklar.

Tidningen Le Parisien har fyra eller fem stående huvudrubriker beroende på nyhetshändelserna. Just nu bland annat Gaza-Israel och vecka efter vecka, den evige Zlatan Ibrahimovic.

Det är inte minst Zlatans fysiska företräden, hans akrobatiska fotbollskonster och hans självsäkerhet som gjort honom till en av Frankrikes just nu mest kända och omtalade personer.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer