Alla vill fortsätta med Springfloden

Julia Ragnarsson som Olivia Rönning & Kjell Bergqvist som Tom Stilton.
Julia Ragnarsson som Olivia Rönning & Kjell Bergqvist som Tom Stilton.

Ännu finns det inga besked om att det blir en fortsättning av populära tittarsuccén Springfloden i SVT. Klart är dock att alla inblandade går och hoppas på en andra säsong.

Se alla avsnitt av Springfloden i SVT Play

En av dem är Kjell Bergqvist.

– Ja jag går mest och väntar på besked. Och jag ser fram emot det, om det blir av. När jag läste böckerna kände jag att här är vad jag ska syssla med resten av livet, säger han och skrattar.

Även Cecilia Nilsson är taggad.

– Ja jag är med om de vill göra en till.

Material för en fortsättning finns det gott om. Cilla och Rolf Börjlind har nämligen skrivit två uppföljare till Springfloden: Den tredje rösten och Svart gryning där äventyren för Tom Stilton och Olivia Rönning fortsätter.

Författarparet, som ju själva bearbetade sin bok till teveserien, är väldigt nöjda med slutresultatet.

– När vi skrev böckerna lät vi inte oss styras av vad som skulle vara möjligt och inte i en teveproduktion. Så vi körde på helt enkelt. Men nu åkte man till exempel till Costa Rica och spelade in där i stället för att filma på nån bakgård i Trollhättan som man brukar, säger Cilla Börjlind.

En av de största framgångarna i serien är onekligen Johan Widerberg som Minken. Och nu avslöjar författarna varför man skapade honom.

– Minken är en lite annorlunda karaktär som skapades för att skapa skrivlust, säger Cilla och Rolf.

De säger vidare att rättigheterna för de tre första böckerna i serien är sålda för att bli teveserie. Så det återstår nu att se om det blir någon fortsättning.

– Alla vill. Men vi får se hur det blir. Men som sagt vi är jättenöjda med allt i första säsongen, säger Cilla.

En sak man påpekar är dock att världen som skildras i Springfloden inte längre stämmer överens med verkligheten.

– Vi ville visa de hemlösas värld, säger Rolf och fortsätter.

– Dessa människor skildras oftast lite schablonigt därför ville vi ge färg, röst och identitet åt några av de här människorna samtidigt som vi kunde redovisa och blottlägga ett problem. Men det Sverige vi skrev om då, 2010, stämmer inte längre. Det är passerat. Då fanns det nästan inga romska tiggare.

– Delar av det vi skildrar där var hemskt. Men nu har det blivit så mycket hemskare, tillägger Cilla.

Men ett mer tidsenligt samhälle skildras i kommande böcker.

– I tredje boken tar vi upp tema främlingsfientlighet. Och en fjärde bok, som är under arbete, handlar om ensamkommande flyktingbarn, säger Rolf.