Özz Nûjens dag

Özz Nûjen öppnar upp sig och berättar om sin uppväxt under sin dag i Stjärnorna på slottet.
Özz Nûjen öppnar upp sig och berättar om sin uppväxt under sin dag i Stjärnorna på slottet.

Det är dags för Özz Nûjens dag i Stjärnorna på slottet. Han berättar om hur mycket hans föräldrar offrat och hur mycket de betyder för honom. Och så tar han med de andra stjärnorna på en riktigt obehaglig aktivitet.

Özz Nûjen bjuder på kurdisk mat och berättar om sin uppväxt och den dramatiska flykten från Kurdistan som gick över ett minfält.

– Min pappa hade blivit torterad, han var jättemager. Det är bara två stora svarta hål, ingen glimt ingen glädje. Han kunde inte ens stå upp. Sen slängde militären honom på min gamla farmor, berättar Özz Nûjen.

– Min farmor skriker till dem ”hur kan ni göra så här mot min son?”, då slår militären min farmor sönder och samman. Jag blev rädd för mörkret, det okända och vad som kan hända på natten. Man var aldrig säker, säger Özz Nûjen.

Reaktionen i gruppen starkare än Özz trott
När Özz utsätter de andra stjärnorna för dagens aktivitet blir reaktionen mycket starkare än Özz hade tänkt sig och han undrar om de kommer att förlåta honom.

– När det väl smäller då smäller det runtomkring och då är det kört för er. Nu är hela den här gruppen död. Ni hade varit döda, hade ni överlevt hade militären skjutit er på plats, säger en märkbart rörd Özz Nûjen.

– Jag tycker att det är ett fullständigt genialiskt event. Det är enormt viktiga budskap. Det är viktigt att jag får vara med om den här upplevelsen. Özz är modig som vågar utsätta oss för det här, säger Helena Bergström.

Familjens svarta får
Özz berättar att hans far aldrig var nöjd med något han gjorde. Högsta betyg i skolan räckte inte. Özz och hans syskon fick lära sig att de var tvungna att vara minst tre gånger bättre än ”svenskarna” för att ha chans till samma jobb. Alla syskonen är väldigt högutbildade och har bra jobb, Özz blev det svarta fåret i familjen.

– Fastän jag hade väldigt höga betyg på högstadiet så sa syokonsulenten till mig att i framtiden kommer invandrarna inte få några jobb. Det gjorde att jag struntade i skolan i gymnasiet, berättar Özz Nûjen.

Så tyckte tittarna om programmet