Få koll på stjärnorna

Ur Vi hade i alla fall tur med vädret (1980)

Se tv-serier, program och filmer med årets deltagare i Stjärnorna på slottet.

Skådespelaren och regissören Marika Lagercrantz är född 1954. Som tonåring hade hon en roll i tv-serien Modiga mindre män. 1977 var hon med och bildade teaterkollektivet Jordcirkus. Senare har hon varit verksam vid bland annat Stockholms stadsteater och Dramaten. Hon har medverkat i många svenska långfilmer, tv-dramer och tv-serier. Med huvudrollen i roadmovien Drömmen om Rita (1993) och rollen som lärarinna i Bo Widerbergs Lust och fägring stor (1995) slog hon igenom publikt. I Öppet arkiv kan du bland annat se henne spela Indras dotter i August Strindbergs Ett drömspel (1980), miljöaktivist i thrillern Blueprint (1992), änka på 1800-talet i Längtans blåa blomma (1998) och Rosalyn i Judith (2000) efter en roman av Inger Alfvén. Sedan 2011 är Marika Lagercrantz kulturråd vid Sveriges ambassad i Berlin.

Skådespelaren, manusförfattaren och regissören Morgan Alling är född 1968. Tillsammans med scenskolekamraten Lasse Beischer drev han teatergruppen Projekt Commedia på 1990-talet och hans färdigheter i improvisation och clownteknik har kommit till användning i många olika sammanhang, bland annat på Dramaten. Sommarlovsprogrammet Tippen i SVT 1993-1994 blev ett genombrott. Sedan dess spelar han i, skriver för och regisserar både teater, film- och tv. I sitt sommarprogram 2009 berättade han om sin uppväxt som fosterbarn och 2010 kom själbiografin Kriget är slut. I Öppet arkiv kan du se honom i Björn Runges dramaserie Anderssons älskarinna (2001) och thrillern Taurus (2002).

Skådespelaren och skribenten Claire Wikholm är född 1944. Sedan slutet av 1960-talet har hon synts på teater, film och tv och under lång tid varit verksam vid Stockholms stadsteater. 1971 väckte hon mycket uppmärksamhet som gravid huvudrollsinnehavare i adventskalendern Broster, Broster. 1973 spelade hon i Lasse Hallströms tv-komedi Ska vi hem till dej eller hem till mej eller var och en till sitt och 1975 i hans film En kille och en tjej. Genom komedifilmen Vi hade i alla fall tur med vädret (1980) blev hon också välkänd för en bred publik. I Öppet arkiv kan du även se henne i Jonas Gardells komediserie Irma och Gerd (1997), som amatördetektiven Bella i Bella bland kryddor och kriminella (2002) och mycket mer. Hon har ett stort intresse för deckare och har medverkat i flera tv- och radioprogram om det ämnet, bland annat har hon tipsat om böcker i Läslustan och berättat om sin besatthet av tv-serien Twin Peeks i Dabrowski.

Skådespelaren Stefan Sauk är född 1955. Han fick sitt genombrott i Tillfälligt avbrott som var ett inslag i satirprogrammet Lorry i början av 1990-talet. Med uttrycken ”Det är mycket nu” och ”Jag är skeptisk” blev rollfiguren Doktor Dengroth en snackis. Versionen Tillfälligt valbrott spelades in inför valet 1991. Därutöver har han gjort åtskilliga roller, bland annat vid stadsteatrarna i Göteborg och Stockholm och flera privatteatrar. Han har spelat agent Carl Hamilton i filmen Vendetta och tv-filmen Tribunal 1995. I Öppet arkiv finns även kriminalserien Den svarta cirkeln (1990) och ungdomsrysaren Skuggornas hus (1996), bara för att nämna två exempel.

Skådespelaren, författaren och konstnären Amanda Ooms är född 1964. Hon filmdebuterade i Suzanne Ostens Bröderna Mozart som följdes av Hotel St. Pauli och Kvinnorna på taket. På 1990-talet inledde hon en internationell karriär. Bland annat spelade hon mot Donald Sutherland i Buster's Bedroom vilket hon berättade om i tv-programmet Dabrowski. Sedan dess har det blivit många roller i både filmer och tv-serier. 2001 spelade hon flygaren Elsa Andersson i Jan Troells film Så vit som en snö. Se henne beskriva rollen och sina drivkrafter i programmet Centrum. 2006 kom hennes roman Tåla mod som hon även framförde som monolog på Dramaten 2013 i regi av Lena Endre.

Stjärnorna på slottet

Fem folkkära stjärnor lever tillsammans under en vecka