Möt årets kändisar i Stjärnorna på slottet 2016

Johannes Brost, Magnus Uggla, Magnus Uggla, Sofia Ledarp, Lia Boysen och Gunnel Fred flyttar in på Ericsbergs slott.
Johannes Brost, Magnus Uggla, Magnus Uggla, Sofia Ledarp, Lia Boysen och Gunnel Fred flyttar in på Ericsbergs slott.

Magnus Uggla, Gunnel Fred, Johannes Brost, Lia Boysen och Sofia Ledarp – fyra framgångsrika skådespelare och en pop- och rockartist som vi får lära känna på djupet. Säsongstart 1 januari.

Under en vecka ska stjärnorna leva tillsammans på Ericsbergs slott i Södermanland – där ökända ”Pintorpafrun” sägs gå igen. Och precis som tidigare säsonger får varje deltagare vara värd för en dag med aktiviteter, överraskningar och givande samtal.

Se mer av årets stjärnor i Öppet arkiv

Magnus Uggla, artist
62 år, Stockholm
Intervju: Därför vill inte Uggla äta i tv
Den svenska pop- och rocksångaren är känd för sina samtidssatiriska låttexter. Slog igenom med låten Varning på stan (1977) och har släppt över 20 album. Magnus Uggla har vunnit flera Rockbjörnar och Guldgadden för Sveriges bästa manliga artist 1999. Han har dessutom varit skådespelare och du kan bland annat se honom som klubbägaraen Kristoffer i kultfilmen G – som i gemenskap (1983).  För SVT har Magnus Uggla bland annat gjort Var fan är mitt band (2008) och Var fan är min revy (2009).

Lia Boysen, skådespelare
50 år, Stockholm
Lia fick sitt genombrott under nittiotalet i omtalade TV-serien Storstad. Hon har varit med i många produktioner och genombrottet kom 2000 i Peter Birros och Lokas Moodyssons tv-serie Det nya landet, där hon spelar den bedagade fröken Sverige-tjejen Louise. 2007 belönades Boysen med en Guldbagge i kategorin bästa kvinnliga biroll för sin insats som Vera i Maria von Helands film Sök.

Lia har medverkat i en lång rad TV-serier och filmer som Livvakterna och När mörkret faller. På SVT har vi bland annat sett henne i serien Jordskott och Möbelhandlarens dotter. Lia är född i Köpenhamn och har personlig koppling till Ericsbergs slott där hon tillbringade stora delar av sin barndom tillsammans med mormor.

Gunnel Fred, skådespelare
61 år, Stockholm
Gunnel hade sin första huvudroll i tv-filmen På palmblad och rosor (1976). Ett rollporträtt hon blev mycket uppmärksammad för och som direkt resulterade i roller i Hemåt i natten (1977) och Jack (1977). Efter några år i filmbranschen tröttnade Gunnel med att spela samma vackra flicka och började i stället jobba inom sjukvården. Efter en tid lockade återigen skådespeleriet och mellan 1979-1982 utbildade hon sig vid Scenskolan i Stockholm.

Arbetar på Dramaten och har bland annat haft roller i Ingmar Bergmans uppsättning av Per Gynt och Mats Eks uppsättning av Spöksonaten.

Gunnel har haft en varierande karriär med tyngre tragiska roller till mer humoristiska som exempelvis en medlem i humorgänget Lorry.

Johannes Brost, skådespelare
70 år, Stockholm
Gemene man kanske mest känner igen Johannes Brost som  som bartendern Torbjörn ”Joker” Jonasson i SVT:s långkörare Rederiet. Men han började sin karriär på teaterscenen efter en examen på Scenskolan i Malmö 1970. På 2000-talet har Brost förutom röstroller i animationer även medverkat i filmer som Bröllopsfotografen (2009) och Avalon (2012). Den senare resulterade i en Guldbagge för bästa manliga huvudroll.

Teateraktuell 2017 med Harold Pinters Aska i regi av Görel Crona.

Sofia Ledarp, skådespelare
42 år, Stockholm
Uppvuxen i Norsborg och Fruängen. Jobbat på Stockholms Stadsteater och Dramaten. TV-debuterade 2004 i miniserien Om Stig Petrés hemligheter. Efter ytterligare tv-roller filmdebuterade hon 2006 i Hannes Holms film Varannan vecka. Året därpå belönades hon med en Guldbagge för bästa kvinnliga huvudroll i rollen som Lena i filmen Den man älskar för vilken hon även tilldelats en rad internationella priser. Man har också kunnat se henne i filmtrilogin Millenium, baserad på Stieg Larssons romanserie med samma namn.  Aktuell i SVT-serien Fröken Frimans krig och som polis i nya SVT-serien Innan vi dör med premiär i januari.

Se mer av årets stjärnor i Öppet arkiv

Ny kock i årets säsong

Danyel Couet, kock i Stjärnorna på slottet

43 år, Stockholm

Danyel Couet har sina rötter i Paris, men är uppvuxen i Sollentuna. Han har med influenser från hela världens kök en stil som är bred och internationell, men grunden i hans matlagning är klassisk fransk. Tillsammans med Melker Andersson äger och driver Danyel flera högprofilerade restauranger i Stockholm. Han har fått många utmärkelser, däribland blivit OS-guldmedaljör med Svenska Kocklandslaget 2000. Han har även skrivit en rad kokböcker.

Säsongstart 1 januari 20.00 i SVT1 och SVT Play.