Rikard Wolffs dag

Rikard Wolff i Stjärnorna på slottet.
Rikard Wolff i Stjärnorna på slottet.

Rikard Wolff om könssjukdomsskräcken och om sina kärleksrelationer.

Det har blivit dags för Rikard Wolffs dag på slottet och han berättar bland annat om den stora hemligheten som formade honom i tonåren.

– Jag hade mina värsta år i livet de första fyra åren i Karlstad. När jag var mellan 10 och 15 år ungefär. Jag hade någon konstig åkomma i kroppen och då hade jag hittat moster Elsas gamla läkarböcker och då hade jag hittat könssjukdomar givetvis.

Rikard går till sin mamma och säger att han tror att han har en könssjukdom men han får inte riktigt reaktionen han har väntat sig.

– Då säger mamma; ”Rikard om du skulle ha det, skulle jag bli mycket, mycket ledsen”. Jag var elva år, berättar Rikard.

– Sen lyckades jag med konststycket, som är mitt livs största sorg, att jag gick med det där i fyra år och jag vågade inte prata med en käft om det.

Till slut skrev Rikard ett brev till sjukhuset i Karlstad där han berättade att han trodde att han hade en livshotande könssjukdom och sen fick han komma på undersökning.

– Och så kom jag in till en farbror och han sa; ”Men Rikard, vi ska givetvis ta alla prover och kolla allt det här men jag ska bara säga med en gång att jag är 99,9 procent säker på att du inte har någon könssjukdom och att du kommer att bli alldeles, alldeles frisk”. Och det var första gången jag började gråta.

Rikard berättar också om sina kärleksrelationer och sitt alter ego.

– Det är en fasansfull person som är jävligt obehaglig och väldigt otrevlig och som uppträder i väldigt bestämda lägen av provokation eller förnedring eller av skräck att bli övergiven.

Första gången Rikard såg den sidan hos sig själv var under skoltiden i Skara då han fick ett vredesutbrott mot sin dåvarande pojkvän.

– Det bara blev totalt svart och sen tittade jag ut över ett rum där det låg sönderslagna saker och där han stod blodig i ett hörn och jag visste inte vad som hade hänt. Hade jag varit heterosexuell och levt med kvinnor så hade jag varit anmäld.