Därför dödar mushannen ungar

Mus i Studio natur.
Mushannen har ett ganska otrevligt sätt att förhålla sig till sin nya partners ungar.

Vilka djurhannar dödar ungar för att själva få para sig? Flera stycken, visar det sig. En av dem är mushannen som blir aggressiv mot ungarna under två veckor, för att sedan bli snäll och beskedlig igen.

Det är dags att titta närmare på hur djuren beter sig för att bli och vara föräldrar. En tittare undrar om det förekommer att hanar dödar ungar för att få para sig.

Jo, det gör det, förklarar Marie Dacke, docent i sinnesbiologi. Det förekommer hos flera arter, som apor, fåglar och lejon, men också hos möss.

– Om man är mushane och vill para sig, så vill man inte skaffa sig en hona som redan tar hand om ungar. När hon gör det så blir hon inte dräktig så snart igen.

Om en mushane skulle hitta en hona så kommer han de första två veckorna vara väldigt aggressiv och ha ihjäl alla musungar han hittar. För det tar ungefär två veckor innan den nya honan skulle kunna producera nya ungar.

– Sen blir han väldigt snäll och beskedlig de nästkommande två veckorna. Sen blir han aggressiv igen, förklarar Marie Dacke.

Andra frågor som får svar är varför pipargrodan föder sina ungar ur ryggen och om alla ormar i en ormgrop parar sig. Dessutom riggar panelen ett test för att se hur spigg reagerar på färgen rött.

Avsnitt fyra sänds torsdag 29 oktober 21.00 i Kunskapskanalen och SVT Play.