Så gick det sen för våra favoriter i Svensson, Svensson

Svensson, Svensson.

De har bjudit in oss till sitt vardagsrum på julafton i över 20 års tid. Svensson, Svensson är en institution i SVT. Efter tv-serien sadlade en av familjemedlemmarna om till flygledare – och en annan valde att helt lämna rampljuset. Så här gick det för skådespelarna efter den älskade serien.

Se hela första säsongen av Svensson, Svensson i Öppet arkiv.

Se Svensson, Svensson fira jul här i SVT Play!

✔ Gustav: Aktuell i nya säsongen av Fröken Frimans krig

Redan innan inspelningarna av Svensson, Svensson var Allan Svensson en av landets mest aktade skådespelare med massvis av roller i såväl filmer som tv-serier (bland annat klassikern Varuhuset). Men det var som den julälskande brevbäraren Gustav som han nådde in i alla svenskars hjärtan. Det mångåriga samarbetet med kollegan Suzanne Reuter har han beskrivit så här:

– Vi ser det inte som ett slagfält utan som ett samarbete och maximerar det som fungerar bäst. Vi lärde känna varandra på Göteborgs scenskola. Hon gick i klasserna under. Vi jobbade bara ihop en gång tidigare innan Svensson, Svensson. Hon var rolig redan på scenskolan. Hon gick och snubblade på allting hela tiden, säger Allan Svensson till Aftonbladet.

Efter succén som Gustav har han haft massvis av roller i såväl filmer som tv-serier. 2007 spelade han självaste tomten i julkalendern och i julhelgen syns han i SVT:s dramaserie Fröken Frimans krig.

✔ Lena: Guldprisats och gjort flera Svensson-filmer

Den prisade skådespelarens långa meritlista tillhör landets tyngre skikt. Suzanne Reuter fick sitt stora genombrott för den breda publiken via satirserien Lorry (1989) och filmen Yrrol. Dessutom hade hon en framträdande roll i långköraren Rederiet. I en intervju med Dagens Nyheter har Reuter berättat hemligheten bakom samspelet med Gustav (Allan Svensson) i Svensson, Svensson.

– I Svensson, Svensson, som jag är mycket stolt över, är jag inte en hundraprocentigt hel karaktär. Där är det inte vad Lena Svensson säger som är det roliga, utan hur den mycket mer homogena Gustav Svensson sedan reagerar. Där får jag verkligen anpassa mig efter situationen.

Efter Svensson, Svensson har Reuter bland annat fått motta Guldmasken, Guldbaggen och Svenska Dagbladets Poppepris. Och gjort flera filmer om allas våra favorit-Svenssons.

Efter nyår ser vi Suzanne Reuter i SVT:s nya seriesatsning Vår tid är nu – en tidsresa som sträcker sig från fredsdagen 1945 och genom flera decennier.

✔ Max: Sadlade om till fotbollsspelande flygledare

Som elvaåring fick Gabriel Odenhammar rollen som sonen Max i Svenssonfamiljen. Lillbrorsan som vet vad han vill sadlade senare om och började jobba som brandman. Efter att ha gjort lumpen som brandman insåg Odenhammar att han ville utbilda sig till yrket. Numer jobbar han som flygledare. Vid sidan av det har han haft roller i filmer men också gjort svenska rösten till bland annat rollfiguren Dudley Dursley i en av Harry Potter-filmerna. Odenhammar har också gjort en sejour som passningssäker mittfältare i fotbollsklubben Skarphagens IK i Norrköping.

– Jag söker lite roller här och där och lägger röster till filmer men jag brinner inte för det 100 procent och jag har valt att inte gå scenskolan. Söker man mot dom som vill ha ett jobb till 120 procent så har man ingen chans men jag trivs med att kunna ha båda delar och gillar möjligheten att kunna vara skådespelare och även ha ett jobb som jag trivs med, säger Odenhammar i en intervju med Folkbladet.

✔ Lina: Slutade som skådis efter framgångarna och blev civilingenjör

Chelsie Bell Dickson blev rikskändis efter sin roll i Svensson, Svensson. Som 14-åring blev hon storasyster Lina i familjen Svensson. Men framgången hade en baksida – och till slut valde hon att inte satsa på skådespelarbanan. Framgångarna steg henne åt huvudet, berättade hon i en intervju med Aftonbladet. I stället utbildade hon sig till civilingenjör.

– Det var så ballt allting, att jobba på tv, känna Suzanne Reuter och Allan Svensson. Jag fick en massa komplimanger hela tiden i stil med ”åh, du är så duktig”, så till slut tar man åt sig. Av någon anledning så trodde jag då att jag var bättre än alla andra.

✔ Grannen Sara: Blev musikalstjärna i Mamma Mia och Flashdance

Lika självklart som gröten på julaftons morgon – lika givet är det att den härliga grannen Sara dyker upp hos familjen Svensson i Vivalla. Så även i år. Charlott Strandberg gjorde rollen och efter tv-serien har hon bland annat gjort karriär som musikalstjärna i uppsättningar som Mamma Mia! och Flashdance – The Musical. Nyligen återförenades hon med Suzanne Reuter på Cirkus i Stockholm där de båda hade roller i Rivierans Guldgossar med bland annat Robert Gustafsson.

Se Svensson, Svensson fira jul här i SVT Play!