Kristina Lugn gästar säsongspremiären

Kristina Lugn
Kristina Lugn är gäst i Sverige!

Nu startar kulturprogrammet Sverige! för säsongen med Kristina Lugn som gäst hos programledaren Ann-Marie Rauer. Dessutom blir det reportage om Jonas Hassen Khemiris pjäs ”Jag ringer mina bröder”, norrsken i Abisko och konstnären Charlotte Engelkes.

Kristina Lugn är poet, akademiledamot på stol nr 14 och produktiv dramatiker. I februari är det urpremiär på Orionteatern för Kristina Lugns senaste verk, musikalen ”Hjälp Sökes”, med musik av Benny Andersson och Björn Ulvaeus. På scenen står bland andra Johan Ulveson och en massa djur. I pjäsen sägs det som ofta sägs av Kristina Lugn: det är ett skrämmande uppdrag att vara människa.

- Det är säkert lika skrämmande att vara ko, men de kan inte uttrycka det! Jag är rädd för att lämna livet. Jag är rädd för att inte leva, för att livet blir ett tidsfördriv.

I intervjun med programledaren Ann-Marie Rauer avslöjar Kristina också att hon skriver på sina memoarer, och att hon bestämt sig för att ge ut dem.

- Först tänkte jag inte det, utan jag skrev mest för att ge min bild av allt som hänt till mina barnbarn, med mina egna ord... inte tolkat genom någon journalist som det blir i alla intervjuer. Men sedan kände jag att jag måste ge ut dem. Och då är det så roligt att upptäcka att så många människor faktiskt tyckt om mig också! Det känns som att jag skriver postumt, som i livet efter detta, eftersom så många av mina vänner dött så att jag nästan själv kan räknas till den skaran.

- Och då inser jag hur lyckligt lottad jag har varit, vilket osannolikt lyckligt liv jag haft. Nästan så att jag borde skämmas! Så ni kommer alla att bli jättehäpna över att jag ger ut en självbiografisk minnesbok som uttrycker livsglädje och konstruktiva förslag! säger Kristina Lugn.

För två år sedan inträffade bombattentatet på Drottninggatan i Stockholm. Händelsen fick Jonas Hassen Khemiri att skriva boken ”Jag ringer mina bröder”, som kom ut i höstas. Nu kommer pjäsen med samma namn. Den är Sveriges bidrag till en stor europeisk teatersatsning och kommer under våren kommer att turnera i hela landet. För regin står Farnaz Arbabi.

Norrsken börjar bli big business i Abisko. Man lanserar sig internationellt som ”världens mest norrskenssäkra plats”. Från hela världen strömmar turisterna till, inte minst från Japan som nu öppnar en charterlinje till Kiruna.

Charlotte Engelkes är en av svensk teaters mest egensinniga konstnärer. Hon ger sig ofta i närkamp med klassikerna och vi träffar henne under repetitionerna av en mycket annorlunda version av Wagners ”Den flygande holländaren” på Helsingborgs stadsteater.