SVT1Lördagar

Lars Lerin - outsidern som blivit folkkär

Lars Lerin

Han har målat och skrivit i hela sitt liv, 50 böcker har det blivit och otaliga utställningar, dit människor vallfärdar i hundratusental.

Lars Lerin är värmlänningen som redan har fått ett eget museum - idag räknas han som Nordens främste akvarellmålare. Som ung var han rädd för det mesta, framförallt i sociala sammanhang.

- Men jag längtade ju efter att träffa någon, att bli lyckligt gift. Så jag hittade en genväg, för att känna mig lite modig och få självförtroende, när jag började missbruka alkohol och tabletter. Men det är ju inte så man hittar någon, genom att sitta full och helt borta på krogen.

- Idag är jag så tacksam för att jag har fått livet tillbaka och är drogfri. Jag har fått en helt ny frihet. Men man måste se upp, för att inte ramla ner i den där ravinen igen. Den är nära hela tiden, på ett sätt... glaset står som man brukar säga på en armlängds avstånd.

Lars Lerin har alltid vetat att han är homosexuell, och sedan 2009 är han gift med dansaren Manoel ”Junior” Marques från Brasilien.

- Mina föräldrar ville omskapa mig när jag var liten, mamma ville att jag skulle spela fotboll och ha andra kompisar... det var hennes värsta skräck att jag skulle vara homosexuell. Idag har jag och vi försonats med allt det där, jag kan inte alls vara arg eller bitter... det var sådana tider då, helt enkelt. Visst satte det spår i mig, känslor av skam.

- Idag har jag bestämt mig för att inte rädsla ska få hindra mig från att göra något. Det är ju så man växer, genom att göra saker man är rädd för. Det finns saker jag tycker är pinsamma idag, jag har ju till exempel lite svårt för det här med mig själv - att sitta så här och prata om mig själv...det är inte helt lätt för mig.

 

Dessutom i Sverige!:

Dalarnas estetik och kulturarv har ofta funnits närvarande i konstnären Peter Johanssons verk. Det har handlat om skivade dalahästar och rånarluvor med kurbitsmotiv. Nu ger han sig i kast med den största ikonen av alla. Johansson vs. Zorn heter utställningen på Zornmuseet i Mora.

Slumrande sinnen och minnen väcks till liv när turnerande teaterensemblen "Får jag lov" drar in på de skånska äldreboendena. Föreställningen är specialskriven för en publik med olika former av demens och tar fasta på sången, musiken och skrattet. Vi följde med på två bejublade framträdanden i Osby.

Han kallar sig allkonstnär och sina symfonier för multimediaverk. Tonsättaren Fredrik Högberg tänjer på gränserna för vad som är en konsertupplevelse i klassisk bemärkelse. Hans senaste verk, pianokonserten Ice Concerto, som hade urpremiär på Norrlandsoperan den 22 november, ackompanjeras av dansanimationer och brinnande pianon. Och hans största inspirationskälla är dataspel. Sverige! träffade Fredrik Högberg i hans hem, ett gammalt renoverat tingshus på den ångermanländska landsbygden.